Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Tarta z białymi szparagami i ricottą

Prosta tarta ze szparagami jest delikatna w smaku i bardzo prosta do przygotowania. To świetna propozycja na danie do zabrania na piknik lub lekką kolację.  Po raz kolejny zainspirował mnie Gino D’Acampo. Co tu dużo mówić, lubię tego Włocha. Słońca Wam życzę Kochani!

tarta ze szparagami_2

Tarta z białymi szparagami i ricottą

proporcje na cztery tarty o wymiarach 10×25

Pęczek szparagów

Opakowanie ciasta francuskiego (500 g)

300 g ricotty

50 g startego parmezanu

garść świeżych ziół (proponuję tymianek lub oregano, pasuje też szczypiorek)

1 mała cebula

oliwa

dodatkowo: suszone pomidory odsączone z zalewy

tarta z białymi szparagami_1 tarta ze szparagami

Szparagi obrać, włożyć do garnka z osoloną, wrzącą wodą i gotować 4 minuty, następnie wyjąć z wody i odsączyć. Ciasto pokroić na prostokąty, ozdobnie naciąć brzegi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 10 minut. W tym czasie posiekać drobno cebulę i pomidory. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać pomidory i zioła, wymieszać. Połączyć ricottę, parmezan i podsmażoną cebulę z pomidorami i ziołami. Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzchu ułożyć szparagi, skropić oliwą i piec jeszcze 20 minut. Smacznego!

tarta z białymi szparagami

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *