Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Szparagi w cieście francuskim lub szlafroczkach (jak kto woli)

szparagi-w-ciescie_2Szparagi zapiekane w cieście francuskim to prosty i pyszny przepis ze szparagami w roli głównej. Świetna przekąska smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno, dlatego nadaje się nawet do zabrania na majowy piknik. Doskonale smakuje też w wersji wegetariańskiej – wystarczy jedynie pominąć w składnikach szynkę. Przepis pochodzi z mojej książki „Lawendowy Dom”.

szparagi

Szparagi w szlafroczkach

[przepis]

10 szparagów

5 plastrów szynki parmeńskiej

5 plastrów sera żółtego

opakowanie ciasta francuskiego

jajko

sezam

[/przepis]

  1. Szparagi obrać, wrzucić do osolonego wrzątku na 2 minuty, następnie odsączyć i ostudzić.
  2. Ciasto francuskie pokroić na 10 pasków
  3. Szynkę i ser przekroić wzdłuż na pół.
  4. Szparagi owinąć szynką i serem, a następnie ciastem.
  5. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać sezamem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C. Piec 15 minut lub do momentu, aż ciasto się ładnie przyrumieni.

szparagi-w-ciescie

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

wyglądają pięknie :) Mam jednak pytanie bo moje doświadczenia ze szparagami nie są najlepsze :( W ubiegłym roku ugotowałam białe i smakowały jak drzewo . Na co zwrócić uwagę przy ich zakupie? i jak prawidłowo je ugotować?

Magda, odłamuję twarde końce i obieram szparagi nożykiem do jarzyn. Zewnętrzna skórka bywa właśnie taka jak opisujesz „zdrewniała”, a tuż pod nią kryje się delikatne, chrupkie i zmaczne wnętrze.

Hej, a ty je zjadasz mimo odchudzania? Tak pytam, bez złośliwości, bo zainspirowana twoim przykładem wybieram się do pani dietetyk zrobić porządek ze sobą :)

Mam nadzieję bo w 6-cio osobowej rodzinie 3-4pęczki na jedno „przyłożenie” to portfel jęczy….a lubimy sobie pofolgować, oj lubimy! Warzywne szaleństwa to te bezpieczne, nie obciążone ryzykiem szoku insulinowego 🤓

Sezon na szparagi trwa od końca kwietnia do początków lipca:) Niestety ceny tak szybko nie spadną w tym roku, ponieważ na wielu planacjach szparagi zmarzły, co oznacza wyłączenie z produkcji na ok 1,5 tygodnia i ogromne koszty…. :(

świżą bazylię i pietruszkę z odrobiną koperku wrzucam do malaksera, dodaję sos na bazie octu balsamicznego i oliwę. Doprawiam solą i pieprzem. Jak ktoś lubi, można dodać trochę chilli lub curry