Ciasta i ciasteczka | Desery | Kuchnia | Wegetariańskie

Szarlotka w słoiku. Gotowa w 5 minut!

szarlotka w słoiku_3

W Lawendowym Domu słoikowy szał. Pakuję do słoików różne smakołyki. Wyglądają świetnie, są proste w przygotowaniu, smaczne i wygodne w użyciu. W głowie mam mnóstwo nowych przepisów na słoikowe pyszności.

Szarlotka w słoiku

250 g herbatników

100 g masła

1 łyżeczka mielonego cynamonu

800 g musu jabłkowego

250 g serka Mascarpone

150 ml słodkiej śmietanki

skórka otarta z połowy cytryny

200 g migdałów

4 łyżki miodu

2 łyżki jagód goji

Masło rozpuścić w garnuszku. Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek, dodać masło i cynamon. Zmiksować ponownie, aż składniki się połączą. Na dnie słoików ułożyć kruchy spód, dokładnie ugnieść i przykryć musem jabłkowym. Serek zmiksować ze śmietanką, doprawić skórką cytryny, ułożyć na jabłkach. W garnku podgrzać lekko miód, dodać posiekane migdały i jagody goji. Powstałą masę rozłożyć do słoików.

szarlotka w słoiku

Szarlotkę można oczywiście zjeść od razu, albo zabrać ze sobą w plener. W lodówce  można przechowywać do 2 dni.

szarlotka w słoiku_2 szarlotka w słoiku_1

Przyda się też odpowiednia dekoracja, np. drewniane sztućce ozdobione kolorowymi taśmami, które tak lubimy w Lawendowym Domu. Są super proste do zrobienia, zerknijcie tu. Życzę Wam słonecznego dnia!

drewniane sztućce

 

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *