Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Szarlotka na ciepło z lodami

szarlotka z lodami_3

Jabłka koniecznie kwaskowe, lody najlepiej prawdziwie waniliowe. Ciasto powinno być mocno ciepłe, a lody naprawdę zimne. Do tego kawa, czy herbata? Nie mogę się zdecydować ;) Dla bezglutenowców polecam przepis na cudowną szarlotkę na mące kukurydzianej. Przepis znajdziecie tu.

Szarlotka z lodami

Ciasto:

1 ¾ szklanki mąki

150 g masła

szczypta soli

2 łyżeczki cukru

nadzienie:

6 kwaskowych jabłek,

1 łyżka mąki kukurydzianej

8 łyżek brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo lody waniliowe

Z mąki, masła, cukru, odrobiny soli i 3 – 4 łyżek zimnej wody zagnieść ciasto. Gotowe podziel na dwie części, jedną rozwałkować na krążek i wyłożyć  nim okrągłą, natłuszczoną formę tak, by brzegi ciasta lekko wystawały ponad brzeg formy. Jabłka obr i podzielna ósemki. Wrzucić do miski, dodać cukier, cynamon i mąkę kukurydzianą, wymieszi wyłożyć na ciasto. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce i powstałą kruszonką posypać jabłka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200º C i piec ok. 40 minut, aż ciasto będzie złociste. Mocno ciepłe pokroić na porcje i podawać od razu z lodami.

szarlotka z lodami_2

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *