Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Polecane wpisy - główna | Świąteczne | Święta

Świąteczny keks

Jaki powinien być świąteczny keks? Piegowaty od bakalii, pachnący masłem i pomarańczową skórką. Czy można go nie lubić? Najbardziej mi smakuje keks lekko czerstwy. To także dobry pomysł na świąteczny prezent. Szczególnie, jeśli zadbacie o piękną dekorację. Właściwie sama chciałabym go dostać…

swiateczny-keks-przepis

Świąteczny keks

(bazowałam na przepisie ze strony Mała cukierenka)

[przepis]

na ciasto:

500g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki soli
250g masła o temperaturze pokojowej
200g cukru
4 jajka

50 ml rumu (jeśli lubicie)
1/4 szklanki mleka
ok. 300 g bakalii, u mnie: 100g fig, 50 g kandyzowanych wiśni, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 100 g orzechów laskowych
do dekoracji:

biały lukier

wiśnie koktajlowe

masło do wysmarowania formy

[/przepis]

  1. Bakalie drobno pokroić i wymieszać z łyżką mąki. Dzięki temu nie opadną na dno ciasta podczas pieczenia.
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.
  3. Mikserem utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie prawie biała i puszysta.
  4. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać po jednym jajku.
  5. Teraz czas na mąkę. Dodać na początek 1/3, następnie wlać mleko, krótko wymieszać i znów wsypać 1/3 mąki.
  6. Wlać rum, zamieszać i wsypać resztę mąki. Na końcu dodać bakalie i delikatnie wymieszać.
  7. Ciasto przełożyć do formy wcześniej wysmarowanej solidnie masłem. Jeśli forma ma tendencję do przywierania, lepiej wyłożyć ją też papierem do pieczenia. Ja piekłam ciasto w ceramiczne formie z kominkiem o średnicy 25 cm.
  8. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika i piec przez 70 minut.
  9. Po upieczeniu zostawić w formie do lekkiego przestygnięcia, a następnie wyjąć na kratkę.

swiateczny-keks-przepis_3

swiateczny-keks-przepis_2

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

długo szukałam dobrego przepisu na keks. w końcu mam, robiłam już kilkukrotnie i moja teściowa jest zachwycona za każdym razem. bardzo lubię Twojego bloga.

Kochana ja na diecie polecasz mi jakieś ciasta dietetyczne, coś muszę jeść wieczerzę tak odtłuściłam że więcej się nie da rodzina patrzy na mnie z politowaniem, własna matka oczy robi jak dwa złote i pyta ale my możemy jeść normalnie? Więc ratuj z tymi ciastami

Z przepisów bezglutenowych korzystam co święta, jednak tym razem rodzina zażyczyła sobie bezglutenowy keks – baaardzo prosiłabym o podpowiedź, czym zastąpić mąkę pszenną?