Bezglutenowe | Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta

Świąteczna Pavlova z granatem, żurawiną i rozmarynem

Nieoczywista, przepiękna, lekka i kusząca świąteczna Pavlova z granatem i żurawiną zdobędzie szturmem świąteczny stół. Będzie jaśnieć jak pierwsza gwiazdka wśród tradycyjnych korzennych wypieków. Możesz ją przygotować na deser po świątecznym obiedzie lub zaskoczyć na przyjęciu w pracy. Jestem pewna, że będzie absolutną królową bez względu na to, gdzie się pojawi.

Świąteczna Pavlova z granatem, żurawiną i rozmarynem

[przepis]

beza:

6 białek

szczypta soli

350 g cukru pudru

2 łyżeczki mąki kukurydzianej

do dekoracji:

500 ml śmietanki tortowej 36%

250 g serka Mascarpone

opakowanie cukru waniliowego

3 łyżki cukru pudru

skórka otarta z cytryny

obrany granat

rozmaryn do dekoracji

[/przepis]

  1. Na papierze do pieczenia narysować wieniec o średnicy 25 cm. Położyć go na blasze do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 120 st.C.
  2. Białka wbić do miski. Dodać sól, ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania dodać połowę przesianego cukru.
  3. Ubijać, aż piana stanie się błyszcząca i sztywna. Dodać resztę przesianego cukru pudru i mąkę kukurydzianą.
  4. Całość delikatnie wymieszać szpatułką i wyłożyć na przygotowaną blachę.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 100 st. C i piec jeszcze 3 godziny.
  6. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  7. Przed podaniem ubić na sztywno śmietanę z serkiem Mascarpone, cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
  8. Krem doprawić skórką z cytryny. Rozsmarować na bezie. Na wierzchu ułożyć nasiona granatu i gałązki rozmarynu.

 

 

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

zakupiłam składniki i będę robić w drugi dzień świąt, rozmarynu nigdzie nie mogę kupić, ładnie się prezentuje jako dekoracja, ale chyba choinkowych gałązek użyję z braku laku ;)