Bezglutenowe | Kuchnia | Sałatki | Wegetariańskie

Surówka z młodej kapusty na grilla

Genialna, chrupiąca, soczysta i uwodzicielsko zielona jak pierwsza miłość – taka właśnie jest surówka z młodej kapusty. Doskonale sprawdzi się nie tylko w towarzystwie obiadowych klasycznych dań. Warto przygotować sporą miskę tej surówki, jeśli planujesz spotkanie przy grillu. Jestem pewna, że będzie hitem przyjęcia :) Na czym polega tajemnica? Kapustę, tuż po poszatkowaniu należy lekko posolić, ugnieść i odstawić na chwilę. Będzie miękka, ale wciąż chrupiąca. Z dodatkiem drobno posiekanej cebulki i koperku, doprawiona odrobiną soku z cytryny i olejem jest cudownym dodatkiem do dań mięsnych, ryb i wszelkich przysmaków wegetariańskich. Smacznego :)

Surówka z młodej kapusty na grilla

[przepis]

młoda kapusta średniej wielkości

cebula

2 małe pęczki koperku (lub jedne duży)

sól

łyżka soku z cytryny

2 łyżki oleju

[/przepis]

  1. Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do miski, posolić i ugnieść ręką.
  2. Odstawić na 15 minut.
  3. Cebulę drobno pokroić. Jeśli jest ostra, sparzyć ją wrzątkiem i dokładnie odsączyć na sitku.
  4. Koperek posiekać.
  5. Do kapusty dodać cebulę i koperek.
  6. Doprawić sokiem z cytryny i olejem, wymieszać.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nie mniejsza niz w innych warzywach, jesli ktos nie ma wlasnego ogrodka.
Nie wiem, po co taki (niemily) wpis?…