Lepienie pierogów to nasz sport narodowy, a lepienie pierogów w grudniu to można rzec patriotyczny obowiązek. Na świątecznym stole pierogi być muszą. A cały grudzień sprzyja wszelkim spotkaniom towarzyskim, na których zajada się pierogi w najróżniejszych postaciach. Mam swoich faworytów w tej dziedzinie. Gdzieś w górnej trójce plasują się cudowne pierogi z łososiem, na które przepis znajdziesz tu.
Dla bezglutenowców polecam wigilijne pierogi z mąki gryczanej (przepis czeka tu).
A ja z całego serca polecam pierogi z kaszą gryczaną – po przepis zapraszam tu.
Ciasto
No, ale pierogi nie udadzą się bez dobrego ciasta. Ja od lat wierna jestem przepisowi na ciasto parzone. Najczęściej używam wrzącej wody, a czasami zaparzam ciasto mlekiem. Moim zdaniem nie ma lepszego ciasta pierogowego. Doskonale się z nim pracuje, jest bardzo elastyczne, nie klei się do stolnicy, nie rozkleja się podczas gotowania. Nadaje się zarówno do pierogów z owocami, jak wszelkich innych. Instrukcję, jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi umieściłam tu. To właściwie masz już pełen obraz pierogowego szaleństwa. Pozostaje jeszcze sprawa lepienia.
Cztery patenty na pierogi:
- Z gładkim brzegiem – ciasto po prostu dokładnie zlep na krawędzi.
- Zlepianie widelcem – przygotuj wersję z gładkim brzegiem i wykończ odciskając wzór za pomocą widelca.
- Z falbanką – przygotuj wersję z gładkim brzegiem. Chwyć brzeg ciasta palcem wskazującym i kciukiem i spróbuj wykonać falbankę.
- Z warkoczykiem – na początek gładka wersja, ale z nieco szerszym brzegiem. Zawijaj brzeg do środka, lekko dociskając go kciukiem.
Zdaję sobie sprawę, że słowa tu nie wystarczą, zapraszam więc na krótki filmik instruktażowy.
Komentarze
Ja mam specjalna maszynke do „sklejania”dzięki,której wychodzą ładne falbanki i kazdy pieróg wyglada tak samo(czego nie moglam powiedziec o pierogach klejonych recznie mimo tego,ze przez jakis czas pracowałam w pierogarni wiec teoretycznie powinnam to robic z zamknietymi oczami)Dodatkowo ,”ręcznie” sklejam jeszcze początek i koniec pierożka(jakis taki odruch :P )
Zdolniacha ;-).
a czym te kółka wycinasz?
Zaprosiłam na lepienie pierogów Hiszpanów, Chińczyka, Francuza i Rosjankę. Ciąg dalszy prawie jak w dowcipach… Hiszpanie lepili empanadas, Chińczyk – pierożki po chińsku a Francuz… lepił nadziewane stworki. U nas metoda wprowadzona przez babcię – falbanki cienkie jak firanki…
https://www.instagram.com/p/BL6mXwDDvio/
Chyba skorzystam i ja choć stresa mam :-)
Witaj po małej przerwie . Jak zawsze wstrzeliłaś się z tematem bo my z mężem właśnie skończyliśmy dyskusje na temat zjadanych dziś pierogów pozdrowienia
Pierogi tradycyjne pszenne już są za mną i nawet wychodzą nieźle :p dzieci i mąż wcinaja co najważniejsze :) dla mnie wyzwaniem są pierogi bezglutenowe no masakra juz dwa razy podchodziłam i nic z tego nie wyszło :(
U nas zawsze wersja 1-wsza, ta po lewo.
nie chcę patrzeć na pierogi , wczoraj lepiłam 3 godziny ruskie ;) ręce mnie bolały od wałkowania ciasta i przypomniał mi się patent mojej mamy która mogłaby zawodowo produkować pierogi…ona nie walkuje ciasta tylko robi z niego wałek , kroi i palcami sama nadaje kształt …spróbowałam…mi nie idzie ale ja robię pierogi raz na kilka lat ;)
Lepienie pierogów to naprawdę nic trudnego . Nie wiem dlaczego wiele osób tak bardzo sie boi tego spróbować. Ja nigdy nie kupuje pierogów gotowych, a uwielbiam i robię min. 1 x w tygodniu. To pikuś
Trzecie od lewej Na dobre ciasto mąkę trzeba zaparzyć wrzątkiem. Wtedy ciasto jest super sprężyste i da się zrobić cieniutkie pierogi. Wałkowanie w ramach terapii anger management
Wow, jak żołnierze, idealne i równo w rzędzie :) ja w Święta zajadam się pierogami z kapustą i grzybami. Na codzień zaś bardziej lokalnie, pierogi gwareckie, z kaszanką i cebulką :)
U mnie zimowe trendy w manicure :) Zapraszam!
http://www.batirulez.blogspot.com
U mnie w domu zawsze takie
Witam,
Potrzebuję zrobić około 40 pierogów….
Podpowiecie ile tego ciasta by trzeba „zaparzyć”?
Debiutuję ;)
Dziękuję za motywację!:) To pierwsza samodzielna pierogarnia w moim wykonaniu :)
Witam, dziś robiłam pierogi, wyszły jednak ciasto jest lekko twarde i bardzo ciężko było je rozwałkować. Co źle zrobiłam??
Jest jeszcze inny sposób zawijania pierogów na wzór gruziński – kaukaski, w postaci sakiewek. Przykładem tej metody mogą być pierożki – chinkali z kuchni gruzińskiej https://pl.wikipedia.org/wiki/Chinkali Podaję przykładowy link do ich wykonania https://www.youtube.com/watch?v=BRV20lMlrjY