Dania główne | film kulinarny | Kuchnia | Najnowsze filmy | Porady świąteczne | Potrawy świąteczne | Świąteczne

Cztery sposoby na lepienie pierogów – instrukcja ze zdjęciami + film

Lepienie pierogów to nasz sport narodowy, a lepienie pierogów w grudniu to można rzec patriotyczny obowiązek. Na świątecznym stole pierogi być muszą. A cały grudzień sprzyja wszelkim spotkaniom towarzyskim, na których zajada się pierogi w najróżniejszych postaciach. Mam swoich faworytów w tej dziedzinie. Gdzieś w górnej trójce plasują się cudowne pierogi z łososiem, na które przepis znajdziesz tu.

pierogi z łososiem

Dla bezglutenowców polecam wigilijne pierogi z mąki gryczanej (przepis czeka tu).

pierogi-bezglutenowe-z-maki-gryczanej-przepis_07

A ja z całego serca polecam pierogi z kaszą gryczaną – po przepis zapraszam tu.

pierogi-z-kasza-gryczana_2

Ciasto

No, ale pierogi nie udadzą się bez dobrego ciasta. Ja od lat wierna jestem przepisowi na ciasto parzone. Najczęściej używam wrzącej wody, a czasami zaparzam ciasto mlekiem. Moim zdaniem nie ma lepszego ciasta  pierogowego. Doskonale się z nim pracuje, jest bardzo elastyczne, nie klei się do stolnicy, nie rozkleja się podczas gotowania. Nadaje się zarówno do pierogów z owocami, jak wszelkich innych. Instrukcję, jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi umieściłam tu. To właściwie masz już pełen obraz pierogowego szaleństwa. Pozostaje jeszcze sprawa lepienia.

Cztery patenty na pierogi:

  • Z gładkim brzegiem – ciasto po prostu dokładnie zlep na krawędzi.

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_01

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_06

  • Zlepianie widelcem – przygotuj wersję z gładkim brzegiem i wykończ odciskając wzór za pomocą widelca.

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_05

  • Z falbanką – przygotuj wersję z gładkim brzegiem. Chwyć brzeg ciasta palcem wskazującym i kciukiem i spróbuj wykonać falbankę.

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_03

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_04

  • Z warkoczykiem – na początek gładka wersja, ale z nieco szerszym brzegiem. Zawijaj brzeg do środka, lekko dociskając go kciukiem.

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_07

cztery-sposoby-na-lepienie-pierogow_08

Zdaję sobie sprawę, że słowa tu nie wystarczą, zapraszam więc na krótki filmik instruktażowy.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja mam specjalna maszynke do „sklejania”dzięki,której wychodzą ładne falbanki i kazdy pieróg wyglada tak samo(czego nie moglam powiedziec o pierogach klejonych recznie mimo tego,ze przez jakis czas pracowałam w pierogarni wiec teoretycznie powinnam to robic z zamknietymi oczami)Dodatkowo ,”ręcznie” sklejam jeszcze początek i koniec pierożka(jakis taki odruch :P )

Pierogi tradycyjne pszenne już są za mną i nawet wychodzą nieźle :p dzieci i mąż wcinaja co najważniejsze :) dla mnie wyzwaniem są pierogi bezglutenowe no masakra juz dwa razy podchodziłam i nic z tego nie wyszło :(

nie chcę patrzeć na pierogi , wczoraj lepiłam 3 godziny ruskie ;) ręce mnie bolały od wałkowania ciasta i przypomniał mi się patent mojej mamy która mogłaby zawodowo produkować pierogi…ona nie walkuje ciasta tylko robi z niego wałek , kroi i palcami sama nadaje kształt …spróbowałam…mi nie idzie ale ja robię pierogi raz na kilka lat ;)

Lepienie pierogów to naprawdę nic trudnego . Nie wiem dlaczego wiele osób tak bardzo sie boi tego spróbować. Ja nigdy nie kupuje pierogów gotowych, a uwielbiam i robię min. 1 x w tygodniu. To pikuś

Trzecie od lewej Na dobre ciasto mąkę trzeba zaparzyć wrzątkiem. Wtedy ciasto jest super sprężyste i da się zrobić cieniutkie pierogi. Wałkowanie w ramach terapii anger management

Witam,

Potrzebuję zrobić około 40 pierogów….

Podpowiecie ile tego ciasta by trzeba „zaparzyć”?

Debiutuję ;)

Witam, dziś robiłam pierogi, wyszły jednak ciasto jest lekko twarde i bardzo ciężko było je rozwałkować. Co źle zrobiłam??