Kuchnia | Sałatki

Słodko-słona. Sałatka z arbuza i koziego sera

Ten zestaw początkowo może wydać się dziwny. Słodki arbuz w towarzystwie nietypowym. Tutaj z cienkimi plastrami koziego sera, ale zachęcam do eksperymentów.  Doskonale sprawdza się feta. Arbuza można zastąpić dojrzałym, pachnącym melonem. Fantastyczne, letnie smaki, u nas często zamiast obiadu.

Sałatka z arbuza i koziego sera

½ kg arbuza

1 czerwona cebula

100 g sera koziego

50 g rukoli

garść oliwek

1 łyżka oliwy z oliwek

1 łyżka soku z limonki

1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej mięty

sól

świeżo zmielony pieprz

Arbuza obrać ze skóry, pokroić w kostkę. Ser pokroić w grupsze wiórki, cebulę w cienkie pasterki. Arbuza, rukolę, cebulę, ser i oliwki wymieszać. Do słoika wlać oliwę, sok z limonki, dodać posiekaną drobno miętę, sól i pieprz. Słoik zakręcić i energicznie wstrząsnąć. Gotowym sosem polać sałatkę.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

piękne jest to połączenie na talerzu… uwielbiam arbuza, ale wciąż mam obawy czy w takiej postaci będzie mi smakował… :-))

Jestem bardzo ciekawa smaku tej sałatki. Dzieci kochają arbuza w każdej postaci, więc może i ta wersja im zasmakuje. Na pewno bardzo orzeźwiająca propozycja na obiad.

O tak, wersję z fetą i czarnymi oliwkami, odkryłam dzieki Nigelli dawno temu i uważam, że jest świetna.Rukolę bardzo lubię, więc za twoim przykładem dorzucę jej garść następnym razem, czyli…dzisiaj? :)

Jeszcze nie tak dawno temu nie odważyłabym się na takie połączenie jednak teraz chętnie eksperymentuję i domyślam się, że ta sałatka jest przepyszna :)