Dania główne | Kuchnia

Śledzie smażone

Raz do roku, tak mniej więcej o tej porze mam ogromną ochotę na złociste, chrupiące śledzie smażone z patelni. Świeże śledzie kupuję w zaprzyjaźnionej budce na bazarku i smażę z ogonem i kręgosłupem. Są genialne z pajdą chleba i kroplą soku z cytryny.

sledzie-smazone-przepis03

Śledzie smażone

[przepis]

kg świeżych, wypatroszonych śledzi

sól

mąka

olej do smażenia

[/przepis]

  1. Śledzie umyć dokładnie pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem.
  2. Lekko posolić.
  3. Wysypać mąkę na talerz.
  4. Rozgrzać olej na patelni.
  5. Ryby obtaczać w mące i smażyć na gorącym oleju z obu stron na złoto.
  6. Gotowe przełożyć na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu i od razu podawać.

sledzie-smazone-przepis05

sledzie-smazone-przepis02

sledzie-smazone-przepis04

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *