Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Sernik jagodowo-jogurtowy na zimno

sernik jagodowy

Bardzo prosty w przygotowaniu, bardzo serowy i orzeźwiający. W dodatku prezentuje się kusząco, prawda?

sernik jagodowy_2

Sernik jagodowo-jogurtowy na zimno

(na formę 20 cm średnicy)

Spód:

160 g ciastek owsianych (użyłam czekoladowych)

50 g płatków owsianych

100 g masła

Masa serowa:

500 g mielonego sera białego

300 g jogurtu naturalnego

skórka otarta z 1 cytryny

150 g cukru pudru

6 łyżeczek żelatyny

200 g jagód

Masa jagodowa:

300 g jagód

50 g cukru pudru

3 łyżeczki żelatyny

dodatkowo:

masło i nieprzywierający papier do formy

owoce do dekoracji

  1. Spód: formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciastka i płatki zmiksować na kruszonkę, zalać roztopionym masłem, wymieszać i wyłożyć na dno formy. Docisnąć łyżką i odstawić do ostygnięcia.
  3. Masa serowa: Żelatynę zalać ½ szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła. Odstawić do przestygnięcia.
  4. Jagody zmiksować. Ser przełożyć do miski, dodać jogurt, skórkę cytryny, cukier i zmiksować blenderem ręcznym.
  5. Dodać jagody i dokładnie wymieszać, tak by powstała gładka, jagodowa masa. Ja pomogłam sobie mikserem.
  6. Do miseczki z żelatyną dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie całość połączyć. Trzeba uważać, żeby żelatyna nie zaczęła się ścinać, gdyż sernik będzie grudkowaty. Jeśli tak się stało, należy ją lekko podgrzać, do ponownego rozpuszczenia. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód.
  7. Masa jagodowa: żelatynę rozpuścić w ¼ szklanki gorącej wody.
  8. Jagody zasypać cukrem i zmiksować na mus. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać i wylać na masę serową. Dla uzyskania ciekawego efektu lekko przemieszać obie warstwy.
  9. Sernik wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie przełożyć na paterę i udekorować owocami. Smacznego!

sernik jagodowy na zimno_2

sernik jagodowy_3

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga z przepięknymi zdjęciami! :)

Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1300 blogerów! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam Twojego maila na blogu. Proszę pisać na info@znajdzprzepisy.pl, jeżeli chciałabyś uzyskać więcej informacji :)
Życzę miłego dnia!

wyglada tak przepysznie, ze jutro z rana go zrobie! mmmmmmmm:D
juz czuje ten smak:)

pozdrawiam cieplutko!

Przepiękny jest! I na pewno jeszcze lepiej smakuje. A ser biały to taki z sernikowy? Czy zwykły twaróg zmielić?
Pozdrawiam :)