Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Sernik cynamonowy z jesiennymi owocami i sosem karmelowym

To sernik bez pieczenia, chyba najsmaczniejszy, jaki do tej pory opuścił progi kuchni w Lawendowym Domu. Prezentuje się cudownie z cienkimi jak papier plastrami owoców i sosem karmelowym spływającym po bokach.

sernik cynamonowy z karmelem_2

Sernik cynamonowy z jesiennymi owocami i sosem karmelowym

(na formę 20 cm średnicy)

Spód:

160 g ciastek owsianych

50 g płatków owsianych

2 łyżki kakao

1 łyżeczka przyprawy do piernika

100 g masła

Masa serowa:

500 g mielonego sera białego

300 g jogurtu naturalnego

100 g cukru pudru

1 łyżeczka mielonego cynamonu

2 łyżki płynnego miodu

6 łyżeczek żelatyny

Do dekoracji:

1 kwaśnie jabłko

1 gruszka

5 śliwek

2 łyżki miodu

1 łyżka masła

dodatkowo:

masło i nieprzywierający papier do formy

Spód: formę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka, płatki, kakao o przyprawę zmiksować na kruszonkę, następnie zalać roztopionym gorącym masłem, wymieszać i wyłożyć na dno formy. Docisnąć łyżką i odstawić do ostygnięcia. Masa serowa: Żelatynę zalać ½ szklanki gorącej wody i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła. Odstawić do przestygnięcia. Ser przełożyć do miski, dodać jogurt, cukier, miód, cynamon i zmiksować blenderem ręcznym. Do miseczki z żelatyną dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać, a następnie całość połączyć. Trzeba uważać, żeby żelatyna nie zaczęła się ścinać, gdyż sernik będzie grudkowaty. Jeśli tak się stało, należy ją lekko podgrzać, do ponownego rozpuszczenia. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód. Sernik wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie przełożyć na paterę. Śliwki przepołowić, pozbawić pestek. Jabłko i gruszkę pokroić w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać miód i masło, podsmażyć plasterki owoców z obu stron, a następnie delikatnie zdjąć z patelni i zostawić do ostygnięcia. Na środku sernika ułożyć śliwki, na nich plasterki gruszek, a wokół plasterki jabłek. Całość polać obficie sosem i od razu podawać.

sernik cynamonowy_2

Sos karmelowy:

80 g masła

100 g cukru

100 ml śmietany 36%

Do garnka wsypać cukier, dodać pokrojone w kostkę masło, podgrzewać na średnim ogniu, aż składniki się rozpuszczą. Gdy zaczną lekko brązowieć, a na wierzchu pojawią się bąbelki, zdjąć garnek z ognia. Teraz czas na śmietanę, Wlewać ją cienkim strumieniem, cały czas mieszając zawartość garnka. Gdy wszystkie składniki się połączą i stworzą jednolitą masę, sos jest gotowy. Przelać go do miseczki i zostawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając.

sernik cynamonowy z karmelem_3

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dzień dobry! Sernik naprawdę przepyszny, zniknął z talerzy w mgnieniu oka. Miałam jednak jeden kłopot ze spodem z kruszonki z ciastek. Masa serowa zupełnie się go nie trzymała po ukrojeniu kawałka. Może macie jakąś radę, bo następny będzie na wizytę teściowej. a wtedy musi być idealnie :)