To ten typ imprezowego dania, który sprawdza się prawie zawsze. W mojej wersji znajdziecie pokrojoną w cieniutkie piórka czerwoną cebulę i kiszone ogórki pachnące koprem i czosnkiem. Istnieje niezliczona ilość wariacji na temat sałatki ziemniaczanej, przedstawiam Wam moją ulubioną.
Sałatka ziemniaczana
[przepis]
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
3 ogórki kiszone
1 czerwona cebula średniej wielkości
po łyżce posiekanego koperku, szczypiorku i natki pietruszki
1 łyżka musztardy staropolskiej
1 łyżeczka miodu
80 ml oliwy
1 łyżka octu winnego
sól
pieprz
[/przepis]
- Ziemniaki i ogórki pokroić w plasterki, cebulę w piórka.
- Składniki przełożyć do miski, dodać zioła, delikatnie wymieszać.
- Do moździerza lub małej miseczki wlać miód, dodać musztardę, powoli dolewać oliwę, nie przerywając mieszania.
- Na końcu dodać ocet i mieszać, aż składniki się połączą.
- Sałatkę zalać sosem, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Najlepsza jest lekko schłodzona. Smacznego!
Komentarze
Uwielbiam tą sałatkę, robi furrorę na każdej imprezie. A taka prosta, zwykłe ziemniaki i ogórki :-) u mnie jeszcze z jajkami i majonezem, a czasem ze śledziem :-)
Małgosia, ze śledziem też fajna, z jajkiem nie próbowałam :)
chyba zabrakło czegoś na liście składników.
Marta, czego?
Oliwy:)
No właśnie, ile tej oliwy trzeba dodac?
Jakieś 5-6 łyżek (80 ml), już poprawiłam. Dziękuję Marta!
Smaczna!
Rewelacyjna, szybko się robi a smaczna niesamowicie!
zrobię na imprezę sylwestrową, dodam też do niej jajka na twardo i śledzie. Na pewno będzie dobra:-)
pycha!
ps. zmawiam posta o nożach;) serio, mam jeden uniwersalny ale bardzo spracowany. chciałabym dokupic mu kilku towarzyszy