Boże Narodzenie | Ciasta i ciasteczka | Ciasta i ciasteczka świąteczne | Kuchnia | Świąteczne | Święta

Rudolf Czerownonosy z ciasta piernikowego

Czy istnieje coś przyjemniejszego, niż chrupanie Rudolfa Czerwononosego z ciasta piernikowego, z kubkiem ciepłego mleka w świąteczny poranek? Do takich pierniczków buzia się śmieje sama i nie ma tu żadnego znaczenia, czy mamy lat 5, 55 czy 20 :) Wierni czytelnicy Lawendowego Domu znają dobrze przepis na ciasto piernikowe, choć czasem pojawiają się pewne wątpliwości, które warto wyjaśnić. Ciasto po wyrobieniu może wydawać się zbyt rzadkie i klejące. W pierwszym odruchu zaczynamy nerwowo dodawać mąkę, w rezultacie po upieczeniu pierniki są twarde jak kamień. Najlepiej zagnieść ciasto dzień wcześniej i włożyć je na noc do lodówki. Co roku wypiekam z tego przepisu pierniczki do jedzenia, na choinkę i inne świąteczne dekoracje.

rudolf-czerwononosy

Ciasto piernikowe

[przepis]

szklanka miodu

szklanka cukru pudru

¾ kostki masła

opakowanie przyprawy do piernika

500g mąki

łyżeczka sody

szczypta soli

jajko

Do dekoracji:

lukier zwykły (przepis tu)

lukier plastyczny – czerwony i niebieski

[/przepis]

  1. Miód podgrzewać na małym ogniu z cukrem, przyprawami i masłem. Co jakiś czas zamieszać masę i pilnować, żeby się nie zagotowała.
  2. Gdy składniki się połączą, zdjąć naczynie z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  3. Mąkę przesiać z sodą oraz solą.
  4. Dodać masę miodową i lekko roztrzepane jajko.
  5. Wyrobić gładkie ciasto. Wstawić do lodówki na noc.
  6. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm.
  7. Wyciąć z niego kilka kółek o średnicy 8 cm oraz tyle samo o średnicy 4 cm.
  8. Z pozostałego ciasta uformować dość cienkie wałeczki, a z nich precelki – będą to rogi renifera.
  9. Wszystkie elementy ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 10-12 minut.
  10. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia.
  11. Posmarować mniejsze kółko od spodu lukrem i przymocować na dużym kółku, tak, by wyglądał jak pyszczek renifera. Z lukru plastycznego ulepić nos oraz oczy i razem z rogami przymocować lukrem. Pozostawić na kilka godzin, by lukier zastygł.

rudolf-czerwononosy-z-ciasta-piernikowego_2

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Już dwa razy zrobiłam pierniczki wg twojego przepisu (za pierwszym razem Rudolfy, za drugim świąteczne aniołki i dzwoneczki) i wyszły rewelacyjnie! Są bardzo aromatyczne, idealnie miękkie (lub, jak kto woli – idealnie twarde, w każdym razie dokładnie takie, jakie pierniczki powinny być). Dodam tylko , że ciasto na te pierniczki to jakaś magia – jest jednocześnie plastyczne i odpowiednio kruche, wycinanie ciasteczek z było czystą przyjemnością.