Desery | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

#retro gotowanie – szyszki z ryżu preparowanego

Jedynie dwa składniki – szyszki z ryżu preparowanego to jeden z absolutnych hitów na wszelkich imprezach. Uwielbiają je dzieciaki, nawet te zupełnie dorosłe. Jak je robić nauczyła mnie moja przyjaciółka. Sprawa jest prosta, ale potrzeba odrobinę cierpliwości i miska z wodą do zwilżania dłoni podczas produkcji, inaczej skończysz po łokcie obklejona ryżem i kajmakiem ;)

Szyszki z ryżu preparowanego

[przepis]

250 g ryżu preparowanego

puszka kajmaku (500 g)

[/przepis]

  1. Kajmak przełożyć do garnka, podgrzewać na małym cały czas mieszając do momentu, aż będzie miał konsystencję budyniu.
  2. Ryż wsypać do dużej miski.
  3. Wlać kajmak, wymieszać dokładnie.
  4. Przygotować miskę z wodą do zwilżania dłoni.
  5. Formować niewielkie kulki, mocno je dociskając, aż ryż się sklei.
  6. Odkładać na wyschnięcia na kratkę lub rozłożony na blacie kuchennym papier do pieczenia.
  7. Szyszki są najlepsze na drugi dzień. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dobrze pamietam czasy kiedy to takie wlasnie szyszki byly rarytasem(chociaz AZ taka stara nie jestem) .
Pamietam czekade z mleka w proszku I kakao,
pamietam domowe kasztanki, blok czekomadowy z herbatnikami I rodzynkam oraz kulki(takie jak te szyszki) z platkow kukurydzianych wymieszanych w masie czekadowej.
To byly czasy
To bylo PRAWDZIWE HOMEMADE.
Pozdrawiam z