Jedynie dwa składniki – szyszki z ryżu preparowanego to jeden z absolutnych hitów na wszelkich imprezach. Uwielbiają je dzieciaki, nawet te zupełnie dorosłe. Jak je robić nauczyła mnie moja przyjaciółka. Sprawa jest prosta, ale potrzeba odrobinę cierpliwości i miska z wodą do zwilżania dłoni podczas produkcji, inaczej skończysz po łokcie obklejona ryżem i kajmakiem ;)
Szyszki z ryżu preparowanego
[przepis]
250 g ryżu preparowanego
puszka kajmaku (500 g)
[/przepis]
- Kajmak przełożyć do garnka, podgrzewać na małym cały czas mieszając do momentu, aż będzie miał konsystencję budyniu.
- Ryż wsypać do dużej miski.
- Wlać kajmak, wymieszać dokładnie.
- Przygotować miskę z wodą do zwilżania dłoni.
- Formować niewielkie kulki, mocno je dociskając, aż ryż się sklei.
- Odkładać na wyschnięcia na kratkę lub rozłożony na blacie kuchennym papier do pieczenia.
- Szyszki są najlepsze na drugi dzień. Smacznego :)
Komentarze
Bomba
Puszka kajmaku – jaka pojemność?
Nigdy nie mogę się im oprzeć, ale rzadko je robię :)
,, na drugi dzień najlepsze”… chyba nigdy nie próbowałam. :)
♥️♥️♥️
Nie polane czekolada?
Dobrze pamietam czasy kiedy to takie wlasnie szyszki byly rarytasem(chociaz AZ taka stara nie jestem) .
Pamietam czekade z mleka w proszku I kakao,
pamietam domowe kasztanki, blok czekomadowy z herbatnikami I rodzynkam oraz kulki(takie jak te szyszki) z platkow kukurydzianych wymieszanych w masie czekadowej.
To byly czasy
To bylo PRAWDZIWE HOMEMADE.
Pozdrawiam z