Desery | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

#retro gotowanie: racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe – moje dzieci je uwielbiają. Ja też je uwielbiam i pamiętam, jak zajadałam się nimi na wakacjach u babci. Są puszyste, lekko słodkie i bardzo, bardzo smaczne, szczególnie takie prosto z patelni. Najczęściej zajadamy je posypane cukrem pudrem.

Doskonale smakują też ze śmietaną i owocami. Po spożyciu konieczny długi spacer lub rowerowa wycieczka ;)

Racuchy drożdżowe

przepis pochodzi z książki Kuchnia Polska. Dania na każdą okazję.

[przepis]

15 g drożdży

50 g cukru

240 ml mleka

250 g mąki

2 jajka

30 g masła

olej do smażenia

[/przepis]

  1. Drożdże rozkruszyć z łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki.
  2. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia.
  3. Oddzielić białka od żółtek.
  4. Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier.
  5. Do piany dodać kolejno żółtka.
  6. Do podrośniętego rozczynu wsypać pozostałą mąkę, stopione masło, oraz masę jajeczną.
  7. Wymieszać ciasto drewnianą łyżką do momentu, aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być niezbyt gęste.
  8. Odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  9. Na patelni rozgrzać olej, smażyć niewielkie racuchy z obu stron na średnim ogniu.
  10. Po zdjęciu z patelni odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Smacznego :)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jak zobaczyłam ten post to od razu uśmiech:) ponieważ będę dzisiaj smażyć racuchy. Mam przepis babci, ale nie różni się niczym od tego z posu.
Wszystkim racuchomaniakom życzę znacznego