Desery | Kuchnia

#retro gotowanie: Najlepszy blok czekoladowy z suszonymi śliwkami.

Blok czekoladowy to jest deser, który praktycznie zawsze wzbudza entuzjazm na wszelkich imprezach. Blok czekoladowy kochają mali i duzi, bo jest po prostu pyszny. Lubię go wypełnić smacznymi dodatkami. Oczywiście na pierwszym miejscu są herbatnikowe okruchy. Tym razem dodałam sporo suszonych śliwek, które doskonale łączą się z czekoladowym smakiem oraz lekko podprażone migdały. Każdy kęs to smakowita niespodzianka. Dodam jeszcze, że z każdym dniem blok zyskuje na smaku.

Najlepszy blok czekoladowy z suszonymi śliwkami

250g masła

szklanka wody

szklanka cukru

4 łyżki kakao

2 łyżki kawy Inki

szklanka pokruszonych herbatników

½ szklanki suszonych śliwek bez pestek

½ szklanki migdałów

500g mleka w proszku

do dekoracji:

tabliczka gorzkiej czekolady

herbatniki

  1. Formę keksówkę wyłożyć nieprzywierającym papierem do pieczenia.
  2. W dużym garnku zagotować wodę z cukrem, masłem, kakao i kawą.
  3. Odstawić, aby masa przestygła.
  4. Herbatniki pokruszyć, śliwki pokroić, migdały lekko podprażyć na suchej patelni.
  5. Do przestudzonej masy wsypać stopniowo, cały czas mieszając mleko w proszku.
  6. Na koniec wsypać pokruszone herbatniki, śliwki i migdały.
  7. Całość przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wstawić do lodówki na noc.
  8. Następnego dnia wyjąć blok z formy.
  9. Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie polać blok.
  10. Wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *