Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

#retro gotowanie: kotlety z jajek

Być może siedzisz sobie teraz w pracy próbując się skupić na służbowych wyzwaniach, ale natrętna myśl co dziś ugotować na obiad powraca jak uparty komar w środku letniej nocy. Tym razem rozwiązanie jest niebywale proste – wystarczy dosłownie kilka składników, które prawdopodobnie masz w domu i obiad gotowy. Kotlety z jajek – potrawa nieco zapomniana, bardzo smaczna i wpisująca się w nurt kuchni w stylu retro. U nas najczęściej zajadana w towarzystwie surówki z marchewki i jabłka. Pyszna sprawa!

Kotlety z jajek

[przepis]

6 jajek

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

sól

świeżo mielony pieprz

bułka tarta

olej do smażenia

[/przepis]

  1. Pięć jajek ugotować na twardo.
  2. Ostudzić, obrać i posiekać.
  3. Dodać natkę, sól, pieprz, łyżkę bułki tartej i surowe jajko.
  4. Wymieszać do połączenia składników.
  5. Formować niewielkie kotlety.
  6. Obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *