Ciasta i ciasteczka | Dla dzieci | Kuchnia

#retro gotowanie: Jeżyki z płatków owsianych

Jeżyki z płatków owsianych kojarzą mi się z czasami totalnej beztroski. Pamiętam prywatki z lat szkolnych, na których królowały takie właśnie niewielkie kulki czekoladowo owsiane. Pyszne i proste w przygotowaniu. Moje dzieci doceniły ten smak :) To super pomysł na imprezową przegryzkę na wszelkie karnawałowe towarzyskie spotkania. Do moich kulek dodałam nieco miodu, dzięki czemu pięknie lśnią i mają wyjątkowy smak.

Jeżyki z płatków owsianych

[przepis]

100 g masła

100 g cukru

4 łyżki miodu

4 łyżki kakao

150 g płatków owsianych

[/przepis]

  1. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło, cukier, miód i kakao.
  2. Gdy składniki się połączą, zdjąć garnek z ognia, dosypać płatki i dokładnie wymieszać.
  3. Przy pomocy dwóch łyżek formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać do ostygnięcia na nieprzywierającym papierze do pieczenia.
  4. Gdy lekko przestygną można dodatkowo je uformować i zostawić do całkowitego zastygnięcia.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

U mnie się z tego wszystkiego robiło (i robi) tylko sałatkę. Ze słodkości były na zmianę szarlotka i sernik, drożdżowe albo jakaś ucierana babka. Takie łakocie ^ znam tylko ze szkoły, z ZPT i jakichś wieczorków (zwłaszcza szyszki i takie kulki ze zmielonych herbatników) :)

mi nie kojarzą się tylko z dzieciństwem. cały czs je robimy. urozmaicamy tylko dodatkiem orzechów , migdałów, żurawinką na co przyjdzie ochota. a ten połysk teraz wprowadzę :-)