Zakupy

Recenzja ekspresu do kawy Nivona CafeRomatica

Aromat świeżo mielonej kawy zawsze wzbudza we mnie wyjątkowo przyjemne uczucie. Uwielbiam odgłos młynka mielącego ziarna, zapach zaparzonej właśnie kawy rozchodzący się po kuchni i cały ten kawowy rytuał, który zawsze, ale to zawsze poprawia mi nastrój. Wielki kubek dopiero co spienionego mleka z kroplą kawy to mój ulubiony napój na późny poranek. Przedstawiam urządzenie z wyższej półki, które zadowoli nawet najbardziej wymagających kawoszy.

Ekspres NIVONA CafeRomatica 858

Nivona-CafeRomatica_01

Wygląd

Elegancki, klasyczny wygląd, wykończenie ze stali szlachetnej, elektroniczny, bardzo czytelny wyświetlacz także w języku polskim robią pozytywne wrażenie od pierwszego spojrzenia, a dalej będzie tylko lepiej. U góry znajduje się płyta do podgrzewania szklanek i filiżanek, którą można zaprogramować według własnych upodobań.

Nivona-CafeRomatica_03

Parzenie kawy

W tylnej części znajduje się łatwo dostępny młynek do kawy ziarnistej oraz komora na kawę mieloną. Długo szukałam ekspresu, które daje możliwość jednoczesnego przygotowywania różnych rodzajów kawy (np. kawy bezkofeinowej) i dla mnie to jest prawdziwe odkrycie.

 

Nivona-CafeRomatica_05

Nivona-CafeRomatica_12Młynek można dostosować do stopnia palenia ziaren kawy. Słabe wypalenie oznaczające się jasnym kolorem ziaren wymaga drobniejszego zmielenia, silne wypalenie (ciemny kolor ziaren), wymaga grubszego ustawienia młynka. Kolejnym udogodnieniem jest możliwość zaparzania jednocześnie dwóch filiżanek. Ekspres zaparzy dowolną kawę bez mleka – espresso, cafe creme, cafe lungo, w sposób standardowy lub indywidualny, według osobistych upodobań, zależy, jakie ustawienia wybierzesz.

Nivona-CafeRomatica_06  Nivona-CafeRomatica_16

Spienianie mleka

Moją kawę piję zazwyczaj z mlekiem sojowym. Mleko można pobrać bezpośrednio z kartonu lub stalowego zewnętrznego pojemnika na mleko.

Nivona-CafeRomatica_02

To bardzo przydatne rozwiązanie. Po użyciu można go schować do lodówki, dzięki temu dłużej zachowa świeżość. Oczywiście nie można zapominać o regularnym czyszczeniu spieniacza, bo zaschnięte mleko jest bardzo trudne do usunięcia. Z kawy z mlekiem do wyboru mamy cappuccino lub latte macchiato.

Nivona-CafeRomatica_20

Nivona-CafeRomatica_04

No i oczywiście samo spienione mleko, które uwielbiają moje córki. Tu podobnie można skorzystać z programów standardowych lub zaprogramować swoją ulubioną kawę. Co więcej, takie indywidualne, szyte na miarę kawy można zaprogramować dla 9 różnych osób, wystarczy skorzystać z funkcji „Moja kawa”.

Nivona-CafeRomatica_17

Nivona-CafeRomatica_18

Dodatkowe funkcje

Ekspres Nivona CafeRomatica wyposażony jest w tryb ECO. Jeśli przez dłuższy czas nie obsługuje się żadnego pokrętła lub przycisku, urządzenie przełącza się automatycznie, a na wyświetlaczu pojawia się informacja „Oszczędzaj energię”. Urządzenie posiada węglowy filtr do wody.

Nivona-CafeRomatica_10

Nivona-CafeRomatica_11

Możliwe też jest korzystanie z ekspresu bez filtra.

Moim okiem

Ekspres zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie i prawdę powiedziawszy już dawno żadna maszyna do kawy tak mnie przyjemnie nie zaskoczyła. To nie jest zwykły ekspres, to rzeczywiście urządzenie z wyższej półki, które spełnia indywidualne potrzeby całej rodziny. Cała paleta indywidualnie dobranych do gustów i upodobań napojów kawowych dostępna od ręki, po przyciśnięciu guzika. Zawsze marzyło mi się urządzenie, w którym będę mogła jednocześnie przygotowywać kawę ziarnistą i kawę bezkofeinową (tak, czasem taką pijam). Bardzo proste i bezpieczne spienianie mleka pozwala dzieciom na samodzielne przygotowywanie sobie kakao czy kawy zbożowej (co za frajda dla dzieciaków, które uwielbiają rządzić w kuchni). Do tego podgrzane gotowe do użycia ulubione kubki na wyciągnięcie ręki, dbałość o jakość wody, odpowiednie zmielenie kawy i tryb oszczędzający energię. Koniec tego chwalenia, idę sobie zrobić Moją Kawę. Ktoś jeszcze ma ochotę?

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ja z mila checia cafe afogatto tj…espresso wylane wprost na lody waniliowe…A najlepsze latem przy wykanczajacych upalach…W najgorszym przypadku espresso podane w szklance z kostkami lodu…Zima wielki dylemat…Bo do podpedzenia kawy wiele przeciez jest dodatkow krzepiacych…Umowmy sie najpierw co do pory roku moze?od czego zaczniemy?buziaki dla wszystkich kawoszy!

Mój mąż zawodowo zajmuje się naprawą i serwisem ekspresów do kawy – zarówno tych małych jak i dużych kawiarnianych i niestety ale o Nivonie ma bardzo złą opinię, ze względu na zawodnosc i ciężki serwis. Po kilku tysiącach filiżanek ekspres nie do użytku. Z tańszych poleca Saeco Odea, z droższych modeli również saeco lub Siemens Q7 lub Bosch (ten sam fabrykant). Mieszkamy w Holandii, gdzie spożycie kawy to średnio 8-10 filiżanek dziennie ;-)

Moja druga połowa przekopała internety wzdłuż wszerz w poszukiwaniu opinii ludzi korzystających i na podstawie tego wybraliśmy hmmm jakieś 7lat trmu właśnie Nivone caferomantica która służy do dziś,użytkowana dzień w dzień bez wytchnienia, parząc bezawaryjnie pyszną kawke podczas gdy znajomii dookoła zwiedzają serwisy z swoimi Saeco różnymi modelami,także nie wiem od czego to zależy ale u nas szczęsliwie codziennie unosi się aromat pachnącej kawusi :-)

Ekspresy Nivona to solidne urządzenia. W Polsce serwis działa bardzo sprawnie. Prawda jest taka, że ponad 90% usterek wynika niestety z nieprawidłowego użytkowania i braku czyszczenia.