Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Razowe ciasto z rabarbarem i karmelem

Błyskawiczne ciasto z chrupiącą karmelową skorupką i biszkoptowym wnętrzem. Piekę je często, sprawdza się z prawie wszystkimi owocami. Polecam jabłka, gruszki, truskawki, śliwki, morele, brzoskwinie, a dziś wersja z rabarbarem, którego kilka ostatnich łodyg uratowałam przed żarłocznymi ślimakami.

Razowe ciasto z rabarbarem i karmelem

półtorej szklanki brązowego cukru

półtorej szklanki mąki (pół na pół mąka biała i razowa)

ok. 600g rabarbaru pokrojonego w plasterki

30 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

4 jajka

opakowanie cukru waniliowego

Na dnie formy (użyłam okrągłej, o średnicy 30 cm) rozsypać równomiernie pół szklanki cukru i skropić go 4 łyżkami wody. Formę postawić na gazie, podgrzewać do uzyskania złotego karmelu. Odstawić z ognia, posypać pokrojonym na małe kawałki masłem. Na maślano-karmelowym sosie ułożyć kawałki rabarbaru . Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać stopniowo oba rodzaje mąki wymieszanej z proszkiem. Ciasto wylać na rabarbar, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zostawić na 3 minuty, żeby odpoczęło i wyłożyć „do góry nogami” na paterę.

Miłej niedzieli.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przepis bardzo mi się spodobał, ale niestety nie mam kuchenki gazowej i zastanawiam się w jaki inny sposób mogę uzyskać karmel?
Pozdrawiam, Marta :)

Wspaniałe ciasto, a ja jakoś nie miałam pomysłu, a może odwagi by na słodko robić coś z mąki razowej :)

Solinka, dziękuję za czujność, już poprawiłam.
Śnieżko, odważ się :)
Marta, w sposób tradycyjny. Przygotuj karmel w garnuszku, przelej do formy. Dalej postępuj jak w przepisie.

właśnie rozglądałam się za przepisem na razowe lekkie ciasto:)) dziękuję za inspirację!
pozdrowienia
J.

Tak jak Pieknoscdnia uznałam, że zrobię ciasto z truskawkami. Zafascynowana przepisem tak się zagalopowałam w dodawaniu owoców, że przykryłam nimi całą powierzchnię blaszki. W efekcie, po 30 minutach przebywania w piekarniku ciasto zyskało truskawkowy spód w postaci bardzo przypominającej konfiturę :D

Pozdrawiam,
Alicja

Tak, obróciłam ciasto bez problemu. Truskawki puściły dużo soku, który w połączeniu z cukrem stał się pysznym syropem. Niestety, nie obyło się bez rozlania tej cudownej cieczy na zewnątrz po otwarciu obręczy tortownicy (piekłam w mniejszej, o średnicy 21 cm, zredukowałam ilość składników, tylko z truskawkami mnie poniosło :D). Najbardziej zdziwiona jestem całkowicie upieczonym ciastem – zero zakalca! Jest naprawdę smaczne, tylko trochę za słodkie ;)

Ciasto jest przepyszne! Kilka razy je piekłam latem. Udaje się też z innymi owocami. Zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów, za który bardzo dziękuję!