Chleby i bułki | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Razowe bułeczki z rabarbarem.

Lubię drożdżowe wypieki. Razowe bułeczki z rabarbarem to propozycja dla łakomczuchów dbających o linię.
Przepis zgodny z zasadami Metody Montignac.
Potrzebne będzie:
300g mąki pszennej typ 1850
1 białko
ok 1/2 szklanki lekko podgrzanego mleka 0,5%
paczuszka drożdży suszonych
5 łyżek fruktozy
2 łyżki dowolnego dżemu słodzonego fruktozą (użyłam truskawkowo-rabarbarowego własnej produkcji)
2 łodygi rabarbaru
szczypta soli

Rabarbar pokroić na półcentymetrowe kawałki. W garnku z grubym dnem rozpuścić 2 łyżki fruktozy. Gdy powstanie złoty syrop, wrzucić rabarbar, wymieszać i odstawić z ognia do wystygnięcia.
Wymieszać w misce mąkę, białko, mleko, pozostałą fruktozę, drożdże i sól. Odstawić ciasto do wyrośnięcia na pół godziny. Po tym czasie wyrobić je i ponownie odstawić. Gdy wyrośnie podzielić na 11 części. Uformować bułeczki i ułożyć luźno w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia.
W bułeczkach uformować małe dołki, posmarować je dżemem i do każdego włożyć kilka kawałków rabarbaru.
Piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

To coś dla mnie, kocham Montignaca i razowe wypieki :) wyglądają cudownie !
Połączenie mąki razowej z rabarbarem musi być genialne !
Jutro upiekę, dziękuję już za przepis :)

Świetny przepis. A ja od wczoraj zachwycam się Twoją książki "Bułgaria na talerzu". Wczoraj dotarła do mnie paczka. Pozdrawiam!