Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Pyszne ciasto fit bez tłuszczu i cukru

To pyszne ciasto fit bez cukru i tłuszczu przygotowuje się je nie dłużej niż kwadrans. Ma bardzo ciekawą, zróżnicowaną konsystencję, nie zawiera tłuszczu, ani cukru i jest pyszne. Czego chcieć więcej? Na zdjęciach udekorowałam go miodową polewą z dodatkiem orzechów i suszonej żurawiny. Jeśli zależy Ci na ograniczeniu kalorii, po prostu zrezygnuj z niej :)

ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru-przepis_01

ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru-przepis_04

Ciasto fit bez tłuszczu i cukru

 

[przepis]

3 kwaśnie jabłka

dojrzały banan

50 g daktyli

2 łyżki suszonej żurawiny

150 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału

100 g zmielonych orzechów włoskich

łyżeczka sody

łyżka przyprawy piernikowej

łyżka karobu lub kakao

2 jajka

[/przepis]

  1. Piekarnik nagrzać do 185 st.C.
  2. Jabłka obrać ze skórki, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w małą kostkę.
  3. Banana rozgnieść widelcem.
  4. Daktyle pozbawić pestek, drobno pokroić.
  5. Do miski wsypać mąkę, orzechy, sodę, przyprawę piernikową, karob (lub kakao).
  6. Dodać jabłka, banana, daktyle i żurawinę.
  7. Wymieszać składniki.
  8. Jajka dokładnie ubić widelcem, dodać do reszty składników, dokładnie wymieszać. Ciasto będzie dość gęste.
  9. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę.
  10. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut.
  11. Upieczone ciasto wyjąć z formy na kratkę i pozostawić do wystygnięcia.

 

ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru-przepis_03

ciasto-fit-bez-tluszczu-i-cukru-przepis_05

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jak nie mam czegoś ze składników podanych wyżej, zawsze cos innego dodaje od siebie. Zamiast daktyli, dodałam maliny, zamiast jajka nasiona chia i troszkę oleju kokosowego, jak i mąkę orkiszowa zastąpiłem kokosowa;) czekam na rezultaty

Daje 5 jabłek, karob, szklankę mąki, z 5 daktyli bo jak daje więcej to dla mnie zbyt słodkie. Reszta podobnie. Jedynie bakali sporo, zależy jakie wpadną mi w rękę i bez przyprawy piernikowej. Pyszne, ale uzależniające;)

A zamiast jabłek mogę dać gruszki lub jakieś inne owoce? Mam uczulenie na jabłka, czym je zastąpić?
pozdrawiam

Właśnie zamówiłam Pani książkę dla Cioci – myślę, że będzie zachwycona! :) dziękuję za moc pozytywnych inspiracji i pozdrawiam :)

Orkisz to odmiana pszenicy, rozumiem, że chodzi Ci o pszenną białą mąkę. Przepis opracowałam na bazie mąki orkiszowej z pełnego przemiału, żytnia może tu być za ciężka.

Zrobiłam. Początkowo wydawało mi się, że ilość jabłek jest na dwie keksówki, ale konsystencja ciasta jest dość zbita, więc się bez problemu zmieściło. Myślałam też, że jeden banan to za mało na osłodzenie i wyjdzie chleb bakaliowy- myliłam się, ciasto jest bardzo smaczne !!! Jeśli ktoś lubi keksy- polecam!

Wygląda wspaniale i zamierzam je zrobić na małe spotkanie rodzinne :) Mogę prosić o informację czy do pieczenie użyła Pani standardowej keksówki? Ta na zdjęciu wydaje się trochę mniejsza :) Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie, Pani blog jest wspaniały!

upiekłam to ciasto trzy razy. Każdorazowo w wersji „recycling kuchenny” czyli używałam różnych mąk: kokosowej, gryczanej, ryżowej, nawet graham. Każdorazowo było super a pełna blaszka znikała w towarzystwie 3 dorosłych osób! :) Udawało mi się każdorazowo skubnąć kawałek – rzeczywiście pycha! A przede wszystkim zdrowe :) Przy okazji: piekłąm też kruche ciasteczka lawendowe. Zamiast zwykłej mąki użyłam zmielonych płatków owsianych. Córka ozdobiła je gorzką czekoladą, orzechami i nasionami goji – rewelacja! Dziękuję za inspirację :)

Ciasto wyszło pyszne! Słodkie od żurawiny i wilgotne od jabłka. Najlepsze jakie do tej pory udało mi się zrobić, jeśli chodzi o zdrowe, niesłodzone ciacha (a muszę przyznać, że jestem strasznym łasuchem i uwielbiam piec – mimo to do tej pory nie znalazłam zdrowych odpowiedników, które by mi smakowały tak bardzo jak to). Pozdrawiam!

Super przepis!! Zamiast zmielonych orzechów dałam mąkę owsianą oraz 3 łyżki domowego mleka kokosowego. Domownicy (łasuchy) nie wierzą, że to wypiek bez cukru :) Super blog, bardzo pozytywny i inspirujący. Ciągle szukam zdrowych i smacznych receptur i już wiem, że nigdzie się stąd nie wybiorę :D pozdrawiam serdecznie i proszę o więcej cudownych fit przepisów!

Wiedziałam, że upiekę to ciasto od razu jak je zobaczyłam … i upiekłam:). Oczywiście na publikację musiało poczekać, bo dopiero się do wpisu zabieram … ale zdążyło też być upieczone po raz drugi …. przyznam szczerze, że troszkę się bałam co to z tego wyjdzie, ale nie było czego. Ciasto bardzo smaczne, wilgotne, pełne niespodzianek:) …. dziękuję za przepis i ciepło pozdrawiam:)

Zamiast orzechów włoskich, użyłam ziemnych. Nie dodałam kakao, a w zamian 50 gram mąki, dodałam 50 gram odżywki białkowej. Mimo to ciasto wyszło świetne! Dziękuję! :)

To jest obłędnie dobre! Zamiast orzechów dałam płatki migdałowe. Zamiast żurawiny – suszone śliwki i nieco rodzynek. Koniecznie z polewą. Mąkę dałam w proporcjach 2/3 z pełnego przemiału i 1/3 zwykłej pszennej. Następnym razem wypróbuję z gruszką, bo intuicja mi mówi, że będzie jeszcze wspanialsze. Dziękuję za ten przepis.