Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Prosty biszkopt jaglany z jabłkami. Bez glutenu.

biszkopt jaglany_4Doskonały biszkopt jaglany z jabłkami to jest to, co tygryski lubią najbardziej. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i ma tę zaletę, że doskonale poprawia humor. Jeśli nigdy nie piekliście biszkoptu, to jest to doskonały moment, by zrobić to po raz pierwszy. Napiszę tylko, że po 10 minutach od zrobienia zdjęć, po biszkopcie nie został nawet okruszek. Rodzina pochłonęła to prościutkie w przygotowaniu i pyszne ciasto szybciej, niż trwa zaparzenie dobrej herbaty ;)

biszkopt jaglany_2

Biszkopt jaglany z jabłkami

[przepis]

na tortownicę o średnicy 24 cm

(przepis na biszkopt pochodzi z bloga Smaczna Pyza, Iza dzięki!)

3 jajka

60 g cukru trzcinowego

60 g mąki jaglanej

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

4 kwaśnie jabłka (polecam Renetę)

Dodatkowo papier do pieczenia do wyłożenia tortownicy

[/przepis]

  1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w plasterki.
  4. Do miski wbić jajka, dodać cukier.
  5. Ubić na sztywną, prawie białą masę.
  6. Do masy jajecznej wmieszać przy pomocy silikonowej szpatułki mąkę z solą i cynamonem.
  7. Ciasto przelać do tortownicy, na wierzchu ułożyć jabłka.
  8. Wstawić to nagrzanego piekarnika i piec ok. 35 minut, aż wierzch biszkoptu się ładnie przyrumieni.
  9. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i zostawić w formie do wystygnięcia.

biszkopt jaglanyPrzepis na doskonały biszkopt dla początkujących znajdziecie także tutaj.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Naprawdę dobry? A nie ma charakterystycznego dla mąki jaglanej smaku goryczki? Pytam, bo próbowałam piec na tej mące ciasto bananowe, zageszczałam nią sos i czy to była szklanka czy łyżka, smak był słaby. Nikomu w rodzinie nie smakował. A dodam, że kasze jadalną jadamy regularnie. chciałbym znaleźć w swojej kuchni zastosowanie dla tej mąki. Może dzięki temu przepisowi?

Aldona, nie miał goryczki ani posmaku. Też byłam ciekawa, czy to będzie wyczuwalne, ale nie było. Moje córki, które nie przepadają za ciastami wciągnęły ten biszkopcik jak młode rekiny. Mąka jaglana kupiona na wagę na bazarku.

Ponoć kupna mąka jadalna ma goryczkę. Ja sama w młynku do kawy mielę kaszę jaglaną (inne kasze również) i mam swoją mąkę. Polecam. Aga P.

Aldona, ja też nie wyczułam żadnej goryczki. Mój mąż nawet jadł a jest bardzo krytyczny w stosunku do „moich” wynalazków. Dzięki Beatko za zaufanie :)

Wygląda ciekawie i chociaż za biszkoptami nie przepadam, to może zrobię któregoś dnia – tylko cukier zastąpię czymś zdrowszym, bo nie akceptuję nawet najmniejszej jego ilości w naszym jedzeniu ;)

Zaraz wyciągam z piekarnika. Pachnie obłędnie. Dodałam jeszcze cukier waniliowy i sypnęłam czarnej porzeczki. Dzieciaki wrócą z przedszkola, a tu tadaaammm. Pozdrawiam.

Witam. Dzisiaj będzie powtórka :) . Jednak dam mniej cukru i zamiast jabłek, dla przełamania słodyczy, dam same czarne porzeczki.
Nooo, tak to ja mogę łasuchować :)
Miłego dnia.

Przepyszny! Nie ma posmaku goryczki, jest lekki i niebiańsko dobry :)Robi się go w oka mgnieniu więc na pewno wejdzie na stałe do moich przepisów codziennych – zwłaszcza,że jak czytam komentarze, to widzę, że świetnie smakuje z innymi sezonowymi owocami :) W piekarniku własnie piecze się szarlotka według Twojego przepisu http://lawendowy-dom.com.pl/weganska-szarlotka-jaglana-bez-cukru-laktozy-i-glutenu/ bez której nie wyobrażam sobie podróży poza miasto :)

Dopiero zaczynam swą kuchenną przygodę, i nie mam jeszcze doświadczenia …myślałam że ten przepis będzie prosty. Tak się cieszyłam na ten biszkopt..a tu pierwszy w życiu jeden wielki zakalec…tylko jabłka wydłubałam…a i tak gorzki posmak miały , reszta do kosza…
Tak myślę ..o co chodzi ? Może masa jajeczna źle ubita ? ” w przepisie stoi : „Ubić na sztywną, prawie białą masę” dość długo próbowałam lecz nie była sztywna a rzadka…dałam tylko dwie łyżki cukru – czy to może przez to ? Spróbuje jeszcze tak jak dziewczyny piszą …osobno białko. Mam pytanie : którą funkcję piekarnika nastawić, aby było najlepiej …tu nigdy nie wiem co nastawić ? Piekłam z termoobiegiem.
Pozdrawiam serdecznie