Dania główne | Kuchnia | Wegetariańskie

Pokochaj olej rzepakowy. Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

To proste i pyszne danie rozgrzeje, gdy zimno i wprowadzi w dobry nastrój, gdy potrzeba. Po potrawy w stylu comfort food sięgam szczególnie chętnie właśnie o tej porze roku. Krótki dzień, niskie temperatury, organizm narażony na działanie niesprzyjających warunków atmosferycznych i szczególnie w tym czasie aktywnych wirusów potrzebuje odpowiedniej opieki. Kotlety ziemniaczane są pyszne i sycące. Mają miękką, delikatną konsystencję i niespodziankę w środku w postaci pysznego farszu pieczarkowego. Podsmażone na złoto na oleju rzepakowym pieczarki z cebulką doprawiam szczodrze posiekaną drobno natką pietruszki i świeżo mielonym pieprzem. Kotlety smażę bez panierki, na średnim ogniu, pozwalając, żeby ładnie się zezłociły. Można je podać w towarzystwie zielonej sałatki, co piękne zrównoważy smaki.

Tłuszcz w diecie – dlaczego nie może go zabraknąć

Powszechnie uważany za czynnik odpowiedzialny za otyłość i wysoki poziom cholesterolu we krwi. Stoją za tym nasycone kwasy tłuszczowe, dlatego kardiolodzy zalecają ograniczenie w codziennej diecie produktów z ich dużą zawartością. Warto jednak pamiętać, że odpowiednio dobrane tłuszcze, zawierające kwasy jedno- i wielonasycone, są niezbędnym „paliwem” dla organizmu – dostarczają skoncentrowanej formy energii. Cenną grupą tych drugich są kwasy omega-3 i -6. Najkorzystniejsza proporcja zawartości tych kwasów w tłuszczu wynosi 1:2 i w takiej właśnie występują one w oleju rzepakowym. Warto się również bliżej przyjrzeć długołańcuchowemu kwasowi tłuszczowemu DHA. Jest on niezwykle korzystny, gdyż wbudowuje się w ścianki naszych komórek sercowych i korzystnie wpływa na jego funkcjonowanie. Problem w tym, że jego źródłem są tłuste ryby morskie i tran, a spożycie tych produktów w Polsce jest bardzo niskie. Dobrym wyborem jest spożywanie kwasu alfalinolenowego (ALA), który w naszym organizmie przekształci się właśnie w DHA. Doskonałym źródłem ALA jest siemię lniane i olej rzepakowy. Wystarczą 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie, by zaopatrzyć nasz organizm w odpowiednią dawkę kwasu ALA.

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

[przepis]

1 kg ziemniaków

szklanka mąki

2 cebule

ząbek czosnku

250 g pieczarek

pęczek natki pietruszki

sól

świeżo mielony pieprz

olej rzepakowy rafinowany do smażenia

[/przepis]

  1. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Odlać, pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować farsz. Pieczarki umyć, drobno pokroić. Cebulę i czosnek posiekać.
  3. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy rafinowany. Podsmażyć na średnim ogniu cebulę z czosnkiem, aż stanie się szklista.
  4. Dodać pieczarki, smażyć do momentu, aż się lekko zrumienią.
  5. Posiekać drobno natkę pietruszki. Dodać do farszu, wymieszać, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  6. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę.
  7. Połączyć z mąką i zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.
  8. Ciasto podzielić na porcje. Formować w placek, na środku kłaść farsz pieczarkowy.
  9. Zakleić ciasto ziemniaczane i uformować kotlety.
  10. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kotlety z obu stron na złoto. Podawać mocno ciepłe.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oj Pani zdjecia wyglądają apetycznie gdyby nie obrzeża tej patelni… . Przepis jako taki ogolnikowy, niby ziemniaki niby grzyby niby olej… to tak jakby słuchać 4 latki; mamo chce coś ugotować ale kup mi to i to