Bezglutenowe | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

“Pokochaj olej rzepakowy”. Domowe masło orzechowe w trzech smakach

Trudno uwierzyć, że domowe masło orzechowe jest tak proste w przygotowaniu w warunkach domowych. Robimy je od dawna dla naszych dzieciaków, które po prostu je uwielbiają. W zasadzie wystarczą dwa podstawowe składniki by uzyskać wersję klasyczną – orzechy ziemne i olej rzepakowy, który nie zmienia smaku orzeszków, ale go jeszcze bardziej podkreśla.

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis03

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis12

Ale chcę dziś pokazać, jak w bardzo prosty sposób możesz przygotować masło miodowe i masło czekoladowe. Masło miodowe robię na bazie orzeszków lekko solonych, których smak doskonale współgra ze słodyczą miodu.

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis05

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis13

Do produkcji masła czekoladowego radzę wybrać orzeszki bez soli i użyć dobrej jakości gorzkiej czekolady. To chyba moja ulubiona wersja masła orzechowego i przyznaję się, że ostatnią porcję wyjadłam ze słoika aż do dna ;)

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis06

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis14

Do produkcji domowego masła orzechowego wybieram orzeszki prażone a nie smażone i dodaję olej rzepakowy. Dzięki temu masło ma konsystencję idealną do smarowania na tostach lub naleśnikach. Ja bardzo lubię dodać sobie łyżkę takiego masła do porannej owsianki.

Rzepak pod lupą

Rzepak, nasze „czarne złoto”, uprawiany jest w całej Europie od wielu lat, a w Polsce od 60 lat XX wieku. Na początku miał kiepską prasę, a to za sprawą kwasu erukowego, mającego niekorzystny wpływ na organizm, który odkryto w jego składzie w latach 70-tych. Występował on w dawnych odmianach rzepaku aż w 50 procentach i dlatego olej rzepakowy stracił wówczas na opinii lekarzy i konsumentów. Ta dawna odmiana rzepaku zawierała dodatkowo związki siarkowe, które odpowiadały m.in. za nieprzyjemny zapach oleju. Stare odmiany rzepaku definitywnie zostały wycofane z upraw w Polsce ponad 25 lat temu. Od wielu lat w Unii Europejskiej, w tym w naszym kraju, uprawia się tylko rzepak całkowicie pozbawiony szkodliwego kwasu erukowego, a w zamian za to zawierający pożyteczne dla organizmu niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ten nowy rzepak nazywany jest odmianami 00 lub podwójnie ulepszonymi. Warto też podkreślić, że w badaniach nad ulepszeniem rzepaku nie uciekano się do obecnego DNA, więc nowe odmiany rzepaku podwójnie ulepszonego nie mają żadnego związku z GMO[1]. Olej rzepakowy stał się najczęściej wybieranym tłuszczem roślinnym spożywanym w Polsce.

Domowe masło orzechowe

500 g niesolonych orzeszków ziemnych (najlepiej prażonych, a nie smażonych)

2 łyżki oleju rzepakowego

100 g gorzkiej czekolady

2 łyżki miodu lipowego

¼ łyżeczki soli morskiej

Wersja podstawowa. Wsypać orzeszki do blendera i zmiksować je na kruszonkę. Najlepiej zrobić to metodą pulsacyjną. Gdy orzeszki będą już posiekane na niewielkie kawałki, wlać olej rzepakowy i kontynuować miksowanie przez ok. 6 minut. Czas miksowania zależy od mocy blendera. W tym czasie orzeszki z olejem zaczną się podgrzewać i przyjmować konsystencję masła. Moje masło nie jest idealnie gładkie, ma przyjemnie wyczuwalne orzechowe grudki. Gdy wersja podstawowa jest już gotowa, podziel ją na trzy części.

Wersja czekoladowa. Połamać czekoladę na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać do masła orzechowego i dokładnie zmiksować, tak, by składniki się połączyły. Przełożyć do słoika.

Wersja miodowa. Miód w wersji płynnej dodać do masła. Dodać sól. Zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do słoika.

Gotowe masło wstawić do lodówki najlepiej na noc, żeby stężało. Smacznego :)

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis10

najlepsze-domowe-maslo-orzechowe-w-3-smakach-przepis09

[1] Prof. J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.

ENJOY_pasek_2

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

A ja mam problem z blendowaniem w KA bo jak jest za mało płynne to noże się nie kręcą :( w efekcie nie potrafię sobie poradzić z takimi rzeczami jak pasty czy majonezy :( o maśle nie wspomnę :(

Witam!
Proszę o inicjały tej „popularnej maszyny” bo właśnie o to chciałam zapytać”: jaki blender uciągnie orzeszki???

robiłam ostatnio po raz pierwszy, wyszło genialne, sto razy lepsze niż to kupne- ja kupnego nie jestem w stanie zjeść, a to mi smakowało- chciałam wczoraj zrobić znowu, ale tajemniczy ktoś wyżarł orzeszki ;)

Witam,
Jestem co prawda to nowa i dopiero odkrywam wszelkie zakamarki, ale i tak już podbiła moje serce swoją lekkością i urokiem. Chyba zyskałaś nową wierną czytelniczkę :D
A co do masła orzechowego, to chyba jeszcze nie jadłam dobrego, bo nie jestem jego specjalną fanką. Jednak spróbuję zrobić je sama i zobaczę co mi wyjdzie, szczególnie kusi mnie wersja czekoladowa ;)

P.S. I chyba wkradł Ci się jakiś chochlik na stronę bo w zdanie o DNA troszkę nie brzmi spójnie.

mam orzeszki w skorupkach – surowe – jak je obrobic do tego kremu by byly idealne – czy olej kokosowy tez sie nada? bo do rzepakowego eko nie mam dostepu – prosze o pomoc:)

Dziękuję ślicznie za inspirację – już nigdy nie kupię gotowego masła orzechowego, smak bez porównania lepszy! PS ostrzegam, że czekoladowa wersja może mieć właściwości hipnotyzujące :D vide załączone zdjęcie

Ojej, masła wyglądają super! Czy trzeba je przechowywać w lodówce? Chciałabym zabrać masło na kilkudniową rowerową wyprawę i zastanawiam się czy bez lodówki nie zagrozi mu zjełczenie?

Zrobiłam to masełko. Rewelacja!!! A ośmioletni synek, który był głównym operatorem blendera nie mógł się nadziwić,że tak prosto robi się masło orzechowe i czekoladowe.Już nigdy nie kupię gotowca. Beatko dzięki Twoje przepisy są super.

Robiłam i z miodem i z czekoladą, pyyycha tylko konsystencja mojego masła jest mało maslana – kiepsko się rozsmarowuje… Myślicie ze za krótko je blenduje czy może być inny powód?

To czekoladowe masło jest obłędne. Robię je bez dodatku oleju i świetnie wychodzi. Jak mam lenia to czekolade zamiast topić dodaję po prostu do misy blendera i miksuję z orzeszkami. Jest równie pyszne:)