Bezglutenowe | Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Pokochaj olej rzepakowy. Bezglutenowe kokosanki

Chrupiąca kokosowa skorupka skrywająca miękkie, delikatne wnętrze – takie właśnie są moje kokosanki. Cenię sobie przepisy proste i szybkie do przygotowania. Dobrze by było, gdyby smakowały też moim dzieciom. A kokosanki od razu zdobyły uznanie naszej rodziny i stały się ulubionym dodatkiem do pudełka z drugim śniadaniem. Przygotowałam je z mieszanki wiórków kokosowych i kleiku ryżowego, z dodatkiem oleju rzepakowego.

bezglutenowe-kokosanki-na-oleju-rzepakowym_01

bezglutenowe-kokosanki-na-oleju-rzepakowym_09

bezglutenowe-kokosanki-na-oleju-rzepakowym_03

Olej rzepakowy na dobrą formę

Dzieci w wieku szkolnym są specyficzną grupą, bo wiadomo, to właśnie w tym okresie przeżywają intensywny rozwój fizyczny i intelektualny. Mają więc zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze takie jak białka, węglowodany, sole mineralne i tłuszcze. Tłuszcz dostarcza skoncentrowanej formy energii, obok białka i węglowodanów powinien znaleźć się w codziennej diecie. W oleju rzepakowym znajdziemy kwasy tłuszczowe, w tym niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (ALA i LA), które są potrzebne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu . W oleju rzepakowym znajdziemy aż 10 razy więcej kwasów ALA z rodziny omega-3 niż w oliwie z oliwek[1], dlatego tak ważne jest, by był obecny w codziennym menu naszych dzieci. Już 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwas ALA z rodziny omega-3.

Bezglutenowe kokosanki

[przepis]

150 g bezsmakowego kleiku ryżowego

50 g wiórków kokosowych

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżka cukru waniliowego

50 g drobnego cukru do wypieków

3 jajka

szczypta soli

120 ml oleju rzepakowego rafinowanego

[/przepis]

  1. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C.
  2. Do miski wsypać suche składniki, czyli kleik ryżowy, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i zwykły cukier.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno.
  4. Żółtka zmiksować z olejem na gładką masę.
  5. Przelać je do miski z suchymi składnikami, wymieszać.
  6. Dodać pianę z białek, połączyć składniki. Masa będzie dość gęsta.
  7. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut, aż kokosanki nabiorą złocistego koloru.
  9. Upieczone przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.

bezglutenowe-kokosanki-na-oleju-rzepakowym_06

bezglutenowe-kokosanki-na-oleju-rzepakowym_05

[1] J. Krzymański, Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda, PSPO, Warszawa 2009.

ENJOY_pasek_2

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Te achy i ochy dotyczą oleju tłoczonego na zimno. Rafinowany w procesie rafinacji i pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje właściwości a niektórzy twierdzą, że staje się wręcz szkodliwy. Omega 3 z oleju roślinnego jest w formie ala, który organizm zwierzęcy musi sobie przerobić na omega3. Człowiek ma znikomą możliwość uzyskania w ten sposób omega3. Natomiast wysokie zużycie tłuszczów roślinnych pogłębia już i tak dużą w naszej diecie dysproporcję między omega 3 i omega6. Omega6 działa niestety prozapalnie. No i nie słyszałam by w Polsce zakazano procederu dosuszania rzepaku roudupem, którego resztki dostają się do oleju. Zresztą w ten sposób dosusza się też zboża i grykę.

Znam podobny przepis, jednak formuje coś na wzór kluski śląskiej z dziurką i właśnie do niej nakładam domowego dżemu z czarnej porzeczki. Jest pycha! Nadaje to im lekkiej kwaskowatości.

Witam. Mam pytanie . Czy olej rzepakowy ma być rafinowany ??? Czy to pomyłka. Wszędzie trąbia o Nie rafinowanym żeby używać. Jak to jest u Pani? Pozdrawiam😊