Boże Narodzenie | Chleby i bułki | Kuchnia | Potrawy świąteczne | Świąteczne | Święta

Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami

Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami robi wrażenie misterną plecionką i gwałtownie zyskuje przy pierwszym kęsie. Jeśli masz już ugotowaną kapustę z grzybami, to właściwie pozostaje tylko zawinąć farsz w ciasto i upiec. Przygotowanie nadzienia od początku nie zajmie więcej niż pół godziny, zamiast ciasta drożdżowego użyłam kupnego ciasta francuskiego dobrej jakości. Wybierz ciasto z masłem zamiast utwardzonych tłuszczów. Taki kulebiak aż się prosi o towarzystwo czerwonego barszczu.

Pleciony kulebiak z kapustą i grzybami

[przepis]

płat ciasta francuskiego (30×50 cm)

150 g suszonych grzybów

2 średnie cebule

200 g kapusty kiszonej

2 listki laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

pieprz

sól

olej

jajko do posmarowania

[/przepis]

  1. Grzyby włożyć do małego garnka, zalać gorącą wodą tak, by je przykryła, odstawić na 10 minut.
  2. Następnie ugotować, odcedzić (wywar wykorzystać np. do zupy grzybowej) i pokroić w paseczki.
  3. Gdy grzyby będą się gotowały, przepłukać kapustę na sitku (jeśli jest bardzo kwaśna), posiekać drobno, włożyć do garnka, dodać listki laurowe i ziele angielskie i gotować na średnim ogniu 20 minut, następnie odsączyć na sitku.
  4. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać kapustę, grzyby, przesmażyć razem chwilę, doprawić pieprzem, ewentualnie solą, odstawić z ognia.
  5. Piekarnik nagrzać do 200° C, wyjąć ciasto z lodówki i rozłożyć je na blacie.
  6. Wyłożyć farsz na środek i zawinąć ciasto.
  7. Posmarować roztrzepanym jajkiem, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 20 minut, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Boki ciasta można też naciąć w paski szerokości 2 cm i zapleść w warkocz.

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Piekny i napewno bardzo smaczny-jest nas 12 przy stole wiec musze zrobic dwa -czasu bedzie malo wiec mam pytanie -czy mozna go zamrozic po upieczeniu? Kiedy wyjac z zamrażalnika -ile czasu odgrzać w piecu. .Nigdy nie zamrażałam ciasta francuskiego….a kiedy go pieczemy to gora i dol?
No i oczywiscie do barszczu.