Desery | Dieta | Dla dzieci | Dzieci | Kuchnia | Przepisy

Placuszki z truskawkami. Na kefirze.

W starej, cynowej miednicy moje dziewczynki hodują truskawki. Nie trzeba mieć wielkiego ogrodu. Własna hodowla truskawek udaje się nawet w zwykłej misce na balkonie. To jeden z pomysłów, który wykorzystam w kolejnej książce, nad którą pracuję. Niebawem pokażę Wam, co jeszcze wyrosło nam w różnych nietypowych naczyniach i co z tego wynikło…

Po ulewach nastało wreszcie słońce i nasze truskawki dostały zdrowych rumieńców.
Proste, swojskie, zwyczajne placuszki z truskawkami. Żadne cuda. Pyyyszne.

3 jajka
1 1/2 szklanki kefiru
2 łyżki oleju
1 1/2 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g truskawek pokrojonych w plasterki
szczypta soli
olej do smażenia

Wymieszać kefir z jajkami i olejem. W drugim naczyniu połączyć suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wlać jaja z kefirem, wymieszać na gładkie ciasto, dodać truskawki. Smażyć niewielkie placuszki na wolnym ogniu, z obu stron na złoty kolor.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Bardzo podobnie robimy placuszki-racuszki, u nas hit na śniadanie, mogą być z jabłkiem albo bananem albo kakao albo tylko z cukrem pudrem… Możliwości ogromne, pora na próbę z truskawkami.

Ja mam je jutro w planie na śniadanie w ogrodzie!
Tylko dodaję sodę zamiast proszku i łyżkę masła do ciasta.
POzdrawiam.

Kolejny prosty, pyszny pomysł! Czytam i zazdroszczę, że sam na to nie wpadłem… :) ale dlatego mam Twój blog pod stałym nadzorem :))) Pozdrawiam turuskawkowo!

sama z chęcią bym takie placuszki zjadła, ale przez moje wrodzone lenistwo na śnaidanie miałam jedynie same truskawki ;)

Przepis jest świetny! Prosty, szybki, składniki łatwo dostępne. A placuszki wychodzą delikatne i puszyste, idealne danie na lato! Dziękuję i pozdrawiam. Jola

PS> Przymierzam się do wykonania baklavy z przepisu zamieszczonego na blogu. Do tej pory robiłam ją z przepisu koleżanki Serbki, ale baklava wychodziła zbyt słodka…

Jola, dziękuję za miłe słowa. Jeśli chodzi o bakławę, to mam złą wiadomość – ona jest zawsze za słodka :)))