Dania główne | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym

Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym są jednym z ulubionych przepisów czytelników ale też mieszkańców Lawendowego Domu i dlatego postanowiłam go przypomnieć w ten pierwszy jesienny dzień. Na bazie przepisu podstawowego możecie tworzyć własne, ulubione wersje. To co, smażymy dziś?

placuszki-z-cukinii_6

placuszki-z-cukinii_2

Placuszki z cukinii

[przepis]

placuszki:
spora cukinia (ok. 300g)
duża cebula

ząbek czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki
sól
olej do smażenia
dodatkowo:

250 ml jogurtu greckiego

szczypta soli
[/przepis]

  1. Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem ze skórką.
  2. Cebulę także zetrzeć albo zmiksować w mikserze.
  3. Czosnek przepuścić przez praskę.
  4. Wymieszać cukinię, cebulę i czosnek.
  5. Do warzyw wbić jajka, dodać mąkę i sól. Dokładnie połączyć składniki.
  6. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor.
  7. Jogurt wymieszać z solą. Można doprawić też czosnkiem i miętą. Podawać z placuszkami.

Wariacje na temat placków z cukinii:

  1. Wersja mięsna – do podstawowej masy dodać 50 g pokrojonej w kostkę i podsmażonej kiełbasy lub boczku.
  2. Wersja serowa – do masy dodać pokruszony ser feta.
  3. Wersja ziołowa – do masy dodać posiekaną miętę, lub mieszankę oregano i bazylii.
  4. Wersja słodka – pominąć cebulę i czosnek. Do farszu dodać pół łyżeczki cynamonu i posiekane orzechy. Po usmażeniu polać miodem.

placuszki-z-cukinii_5

placuszki-z-cukinii_3

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyglądają smakowicie!
dwa pytania: 1.cukini nie odciskasz na sitku?
2. czy próbowałas kiedyś może upiec placuszki w piecu np.na blasze wyłożonej papierem? Myślisz, że to wykonalne ze względu na konsystencje?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Cześć Maria, nie odciskam cukinii na sitku. Piekłam placuszki w piekrniku, gdy się odchudzałam i zależało mi na niskiej zawartości tłuszczu. Najlepiej rozłożyć placuszki na macie silikonowej lub papierze do pieczenia i lekko skorpić olejem przed wstawieniem do piekarnika. Efekt – zjadliwe, ale bez szału.

Ja lubie ziolowa moj maz miesna :) takie placuszki z cukinii to idealne rozwiazanie dla miesozercow, ktorzy nie lubia warzyw. Cukinia?brrrr mowi maz. Placuszki z cukinii z mieskiem pyyyycha:) Dziekuje Beatka ☺

Uwielbiam! A najlepsze jest to, że moi mężczyźni – ten duży i ten mały – też polubili ;). W mojej wersji czasem do ciasta dodaję starty parmezan. Poza tym (oczywiście) cukinia, mąka pełnoziarnista, jajko. Do tego dip z czubrycą… Mniam :)

Beatko, ależ kuszą te placuszki! Dzięki za pomysł na obiadek. Ale mam pytanko: czym zastąpić jajka w przepisie? No nie mogę chwilowo, bo mój niemowlak się zadrapie po takiej uczcie:-(

A ja dodaje jeszcze startą marchewkę, pycha! Robiłam też z dodatkiem startych pieczarek (i marchwi) – polecam! :) muszę jeszcze wersję z mięsem wypróbować :)

czy odsączony jogurt-twarozek moze posluzyc do zrobienia pierogów ruskich?
Wzięłam przepis na jogurt z Pani strony, wyszedł świetnie i robię go w ogromnych ilościach, dlatego zastanawiałam się nad tym. Skoro można serka użyć do sernika to może i do pierogów ruskich czy też leniwych?

Witam, zrobiłam wczoraj placuszki wyszły wyśmienite!!! Bardzo bardzo dobre. Żałuję że zrobiłam tylko z jednej porcji bo już nic nie zostało. Pozdrawiam

Pyszności- zrobiłam z dodatkiem sera feta i czarnuszki ( pychota) mężowi zapodałam z kiełbasą drobiową (wcinał aż mu się uszy trzęsły) ;-)