Desery | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Placuszki twarogowe z konfiturą i morelami

Takie placuszki pamiętam z czasów dzieciństwa. Prawdopodobnie Ty też takie jadałaś od czasu do czasu. Prosty, nieskomplikowany smak przywodzi na myśl niewinne wspomnienia gorącego popołudnia w kuchni mojej babci. Zapach smażonych placuszków mieszał się cudownie z aromatem cukru waniliowego. Oczywiście jak każde dziecko dbałam, by tego słodkiego cukru pudru było na plackach jak najwięcej. Do tego babcia podawała kompot z mirabelek, a słońce przedzierało się przez kuchenne zazdroski.

placuszki-twarogowe-z-konfitura-zott_09

Uwielbiałam siedzieć na kuchennym parapecie, śledzić ruch na ulicy pod kamienicą i zjadać te placki. Gdy smażę je teraz w swojej kuchni, sytuacja jest właściwie bardzo podobna. Do kuchni ściągają moje dzieciaki zwabione zapachem placków i wanilii i zjadają je jeszcze gorące, oprószone słodkim pudrem. Do placków dodaję tłusty twaróg. Nie miksuję go, a jedynie rozgniatam widelcem, żeby grudki sera były wyczuwalne w cieście. Żółtka rozrabiam z serem i mąką, zamiast śmietany dodaję Jogurt Naturalny Gęsty Zott, bo lubię jego konsystencję i ten kwaskowy smak. Żeby placki były delikatniejsze, ubijam sztywną pianę z białek i delikatnie łączę ją z resztą składników. No i coś specjalnego ode mnie – krótko przesmażone na maśle, słodkie i rumiane od słońca morele. Coś pysznego!

placuszki-twarogowe-z-konfitura-zott_14

placuszki-twarogowe-z-konfitura-zott_08

Placuszki twarogowe z konfiturą i morelami

[przepis]

Placuszki:

250 g tłustego twarogu

2 jajka

100 g Jogurtu Naturalnego gęstego Zott

170-200 g mąki pszennej

½ łyżeczki sody

szczypta soli

olej do smażenia

Dodatkowo:

konfitura z moreli

6 dojrzałych moreli

łyżka masła klarowanego

cukier puder

[/przepis]

  1. Twaróg rozgnieść widelcem.
  2. Dodać żółtka, jogurt, mąkę i sodę.
  3. Wymieszać składniki, aż masa będzie gładka.
  4. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Dodać łyżkę piany do masy serowej, wymieszać, aż ciasto się rozluźni.
  5. Następnie dodać pozostałą pianę i wymieszać delikatnie.
  6. Nakładać porcje ciasta na rozgrzany olej i formować placuszki. Ciasto jest dość klejące. Aby ułatwić sobie nakładanie, można zanurzać łyżkę najpierw w wodzie, a następnie w cieście.
  7. Placuszki smażyć na niezbyt silnym ogniu. Przewracać na drugą stronę, gdy brzegi lekko zbrązowieją, a na powierzchni pojawią się bąbelki.
  8. Usmażone placki układać na ręczniku papierowym i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  9. Morele umyć, pozbawić pestek, pokroić na cząstki.
  10. Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić morele i smażyć na dość silnym ogniu ok. 2-3 minut.
  11. Placuszki podawać z konfiturą i morelami. Świetnie też smakują z dodatkową łyżką gęstego jogurtu.

placuszki-twarogowe-z-konfitura-zott_01

placuszki-twarogowe-z-konfitura-zott_03

 

placuszki-twarogowe-z-konfitura-zott_11

Wpis powstał we współpracy z marką Zott.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dzięki ! Mąż dzisiaj buczał, żeby zrobić coś innego niż mięsko ;) No to będzie na słodko!
Jakiś pomysł, żeby było mniej tłusto? Może na oleju kokosowym będzie lepiej? Próbowałaś?

Zrobiłam, były smaczne, zwłaszcza z konfiturą morelową, którą dzień wcześniej dostałam od przyjaciółki ;) !
Jednak to nie nasza bajka – placuszki mimo odsączenia ociekały tłuszczem i „wypiły” go dość dużo z patelni – ale od jednego razu nie padniemy ;)
Pozdrawiam!

Mój 7-letni synek uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki, postanowiłam więc wypróbować ten przepis. Synuś właśnie wcina je na obiad z syropem klonowym. Są pyszne.

Wyglądają przepysznie, warto chyba się pokusić i przygotować taki deser.
Dziś zrobiłam zupę kurkową z Pani przepisu i bardzo mi smakowała.
Pozdrawiam serdecznie i zaprasza czasem do siebie klimaty.piszki.pl

Hej. Dopiero odkryłam tego blog, ale jestem nim zafascynowana. Juz nie mogę się doczekać kiedy będę probowala tych pysznosci. Pozdrawiam