Desery | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Placuszki bananowe (banana pancakes) bez cukru i mleka – pomysł na śniadanie, od którego się uzależnisz.

Placuszki bananowe (banana pancakes) to doskonały pomysł na śniadanie. A jakie jest śniadanie doskonałe? Wiadomo, powinno być błyskawiczne, bo rano czasu zawsze jest za mało, powinno wchodzić samo do buzi, przyjemnie sycić i dawać energię.

Banana-pancakes_08

Banana-pancakes_09

Banana-pancakes_10

Mimo, że jestem babką pomysłową, to poranne śniadanie, to pierwsze, które muszę wydać moim dzieciakom tuż przed wyjściem do szkoły, to zawsze dla mnie jazda bez trzymanki. I na tym polu wciąż mam jeszcze sporo do zrobienia. I tu pojawia się ojciec dzieciom, czyli mój mąż. Tym razem to on dokonał odkrycia i zmiksował jajko z… bananem. Ja dodałam od siebie trochę płatków owsianych dla zagęszczenia masy i mamy oto pyszne, serio, przepysznie, pulchniutkie, słodkawe, treściwe, banalnie proste w przygotowaniu placuszki na śniadanie, albo podwieczorek, albo jak kto woli – słodką kolację. To co skusicie się?

Banana-pancakes_01

 

Banana-pancakes_11

Placuszki bananowe (banana pancakes)

[przepis]

(z podanej porcji wychodzi 8 placuszków)

2 jajka

dojrzały banan

3 łyżki płatków owsianych

dodatkowo:

banan

miód

masło lub olej do smażenia

mielony cynamon

[/przepis]

  1. Zmiksować jajka, banana i płatki na gładkie ciasto.
  2. Rozgrzać tłuszcz i usmażyć niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Placuszki najlepiej smażyć na niewielkim ogniu, na nieprzywierającej patelni.
  3. Drugiego banana pokroić w plasterki.
  4. Podsmażyć z obu stron, oprószyć cynamonem.
  5. Placuszki podawać z bananami, polane odrobiną miodu. Smacznego :)

Banana-pancakes_04

Banana-pancakes_02

POLECANE PRODUKTY

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

U nas w domu te placki sa już tradycja w każde sobotnie śniadanie. Mozna dodać jeszcze chudy twaróg albo jogurt grecki i jagody goji albo nasiona chia. Placki smaze na suchej patelni na małym ogniu 😊

Uwielbiam takie placki, omlety itd, sama często eksperymentuję:) świetny przepis! Wyszły bardzo pyszne te placuszki, tylko u mnie z podanych składników wyszło ich 4 a nie 8, pewnie zrobilam jakieś większe:) pychota i można się najeść!
Pozdrawiam i na pewno będę zaglądać regularnie, pięknie tu!

Dzieciom smakowały, dla mnie osobiście za słodkie (może dlatego że nie lubię banana ) a jeszcze z miodem podać to już w ogóle. Na szczęście nie musiałam tego jeść :-)

Doskonałe 😊. Zrobiłam z jogurtem ze świeżych malin i jezyn, a dzieci zjadły dodatkowo z Nutellą. Śniadanie było wyśmienite i wyglądało przepięknie. Miło było usłyszeć słowa uznania od dzieci. Przy okazji polecam też przepis na placek drożdżowy z lawendowego domku. Przepyszny 😊

Zrobiłam w blenderze (3jajka, 1,5banana, łyżeczka wiórków kokosowych, łyżka mąki bezglutenowej, łyżka mąki kukurydzianej) dodałam mąke bo było za rzadkie jak na moje oko. Oleju zużyłam nie wiele, może łyżeczke. Pędzelkiem smarowałam. Na malutkim ogniu troche cierpliwości. Wyszły PYCHA sama siebie chwaliłam. Wyszły MEGA puszyste i delikatne. Na jeden placek dawałam dwie łyżki zrobionej masy. Z podanych składników wyszlo 12 placków i trzy osoby się najadły. Polecam

Pyszności dzieci nie chcą juz nic innego na śniadanie tylko placki bananowe 😁 my dodajemy również zamiast owsianki mąkę ryżową

Placuszki okazały się być strzałem w 100 😀 moi 3 letni synowie zjedli po 4 i pytali się czy później jeszcze je zrobię. Pyszotaaaa….mięciutkie 😁 i same się zjadają 😊

Wprowadzam do rodzinnego jadłpisu. Moi domownicy bardzo lubią banany więc w tej postaci zrobię im pyszną niespodziankę. Dziękuję i pozdrawiam.

Pyszne! Ja użyłam jednego jajka, a zamiast płatków dodałam mąkę. Dodatkowo wsypałam pół łyżeczki chia i wyszły pyszne:)