Jak zrobić polentę? Sprawa jest niebywale prosta, choć wymaga odrobinę cierpliwości. Polenta lubi dłuższe gotowanie na niewielkim ogniu. Nie spuszczajcie jej jednak z oka, trzeba ją mieszać, aż się rozgotuje i zamieni w złotą, cudownie apetyczną masę.
Polenta – przepis podstawowy
1 szklanka kaszy kukurydzianej
3 szklanki wody
sól
dodatkowo:
2 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanych świeżych ziół (u mnie bazylia i oregano)
2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki (najlepiej grubo mielonej)
olej do smażenia
Najpierw dodatki. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną dymkę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, aż staną się szkliste. Zestawić z ognia, dodać paprykę i posiekane zioła. Wymieszać.
Do gotującej się osolonej wody wsypywać stopniowo kaszę. Trzeba przy tym cały czas energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki. Zmniejszyć ogień i gotować kaszę jeszcze ok. 8-10 minut (nie zapominajcie o mieszaniu), aż masa będzie kleista i zacznie odstawać od garnka. To moment na dodatki z patelni. Wymieszać je z kaszą, wylać masę na talerz i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa kukurydziana wystygnie, pokroić ją w trójkąty, obsmażyć na złoto na patelni i podawać. Smacznego!
Komentarze
Proste i obłędnie pyszne, prawda? ;)
Prawda. Lubię proste i pyszne:) Serdecznie pozdrawiam!
Jaki ma genialny kolor! A jak musi smakować :) …
Ten kolor sprawia, że buzia się śmieje. Miłego dnia!
Dawno nie robiłem polenty, strasznie nabrałem na nią ochoty widząc tak rewelacyjne zdjęcia :-)
Polenta stwarza tyle możliwości smakówych i to lubię w tym daniu najbardziej. Pozdrawiam!
Ale pięknie i smacznie wygląda. Dopiero co skompletowałam składniki na naleśniki ryżowe a tu kolejny przepis do wypróbowania :)
Powodzenia z naleśnikami, a polenta do zrobienia koniecznie :) Ściskam!
zrobiłam i było pyszne :) dodałam trochę suszonych pomidorów i kawałek czerwonej papryki, który leżał w lodówce. coś wspaniałego :) zawsze lubiłam tradycyjną polentę, dzięki za fajny pomysł :)
Po raz pierwszy spotkałam się z tą potrawą. Dziś zagościła na moim stole, dodałam do niej kawałki białej i czerwonej papryki. Wyszło zaskakująco smacznie. Pozdrawiam
Dodałem parmezan, rozmaryn i oliwę. MAX!!!