Jak nie teraz, to kiedy? Teraz truskawki są tak słodkie, pachnące i cudownie czerwone, że pierogi z nimi trzeba choć raz w tym sezonie zrobić. Jeśli macie tremę przed samodzielnym przygotowaniem pierogów, jeśli jesteście w tym temacie debiutantami, to dobrze trafiliście. Przygotowałam dla Was filmik z dokładną instrukcją, jak przygotować ciasto na pierogi. Całość znajdziecie tu.
Pierogi z truskawkami
[przepis]
3 szklanki mąki
szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
ok. pół kg truskawek
dodatkowo sól i olej do wody
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę i sól.
- Mleko zagotować i wlać do suchych składników.
- Wymieszać mleko z mąką za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą.
- Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
- W tym czasie przygotować truskawki. Umyć je, dokładnie odsączyć na sitku, obrać i pokroić w ćwiartki.
- Po pół godzinie ciasto rozłożyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm.
- Wycinać z niego kółka, nakładać truskawki i sklejać brzegi pierogów.
- Gotowe układać na stolnicy.
- W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju.
- Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Podawać polane masłem lub śmietaną z cukrem. Pyyyyyyycha!!!!!
Komentarze
Ślinka cieknie ;)
Rozumiem, co czujesz ;)
jadłam rzecz jasna :-)
A ile pierogów wychodzi z takiej ilości składników?
Oj cieknie ślinka,cieknie…:)
Nie mam pojęcia, nigdy nie liczę. Dla 4 osób na obiad starczy :)
A ja wypróbuję przepis na dniach :)
Polecam, daj znać, jak poszło :)
Jasne :)
Czy mleko moze byc sojowe, migdalowe, ryzowe?
Zamiast mleka wlej wrzącą wodę. W mlekiem roślinnym nie próbowałam.
Dziekuje.
Bardzo nie lubie konsystencji ciasta zaparzanego woda. Sprobowalam raz i… wystarczy ;-)
Owszem, latwe w obrobce, ale gotuje przede wszystkim dla efektu koncowego: przyjemnosci jedzenia, a nie dlatego, ze latwo. Mialam nadzieje, ze z mlekiem bedzie dobre, tylko z krowa jestesmy na bakier.
Ojej jakie apetyczne!!! Dzieki za przepis jutro tez robie:-)
Smacznego Marta :)
Boskie! Naleśniki z serkiem i truskawkami też pycha.
naucz mnie plis robić i sklejać to ciasto, bo ono nie słucha się mnie :OOOOOO
To się posłucha :))))
:) truskawkowe szaleństwo trwa :) oj wprosiłabym się na pierożki :)ciasto na pierogi z przepisu polecam
Właśnie gotuję kolejną porcję dla córek, bo przyszły ze szkoły i chcą pierogów.
A ja Beatko akurat zrobiłam mleko owsiane wg Twojego przepisu Jaka to fajna alternatywa, gdy trzeba odstawić nabiał na jakiś czas
Dziękuję!
Bardzo proszę :) Cieszę się, że moje przepisy się przydają :)
Mmmm, zjadłabym! Szkoda, że u mnie w Hiszpanii truskawki nie są tak dobre jak te polskie…
Już się wystraszył że ja to jakaś zacofana jestem w pierogach ;) a robię z takiego samego przepisu tylko zamiast mleka daję gorącą wodę :) Moja mama tak zawsze robiła i nigdy nie nazywała tego ciastem parzonym ale dobrze wiedzieć :)
Uwielbiam.
Moje ulubione :-) :-)
no tak już truskawkowo!
muszę wypróbować Twój przepis; a ile pierogów wychodzi z tej ilości mąki?
Nie liczyłam, cztery osoby się najedzą :)
Wspaniale TRUSKAWKOWO <3
Też tak robię ,tylko zawsze zaparzam gorącą wodą….mlekiem nie próbowałam…ale jak widzę wyszły Ci super:)
Jola, można i wodą :) Tak, masz rację, super wyszły :))
zakupiłam książkę a teraz buszuje po stronie internetowej :) REWELACJA !!! dzisiaj zmagam się z ciastem na pierogi. niestety, nawet 'prosty’ przepis jestem w stanie zepsuć :( czy rodzaj mąki ma znaczenie? moje ciasto nie jest takie gładkie jak na filmiku. coś robię nie tak, tylko jeszcze nie wiem co :) mleko gorące wlewam do mąki? Pozdrawiam gorąco i jak mówią: praktyka czyni mistrza :) / Marzena
Mniam, mniam! Dziękuję za fajny przepis na ciasto. :) Jeśli wycinamy kółeczka wielkości szklanki, to wychodzi około 40 pierogów.
Pozdrawiam!