Dania główne | Dla dzieci | Kuchnia | Wegetariańskie

Pierogi z truskawkami – najsmaczniejsze!

pierogi-z-truskawkami-przepisJak nie teraz, to kiedy? Teraz truskawki są tak słodkie, pachnące i cudownie czerwone, że pierogi z nimi trzeba choć raz w tym sezonie zrobić. Jeśli macie tremę przed samodzielnym przygotowaniem pierogów, jeśli jesteście w tym temacie debiutantami, to dobrze trafiliście. Przygotowałam dla Was filmik z dokładną instrukcją, jak przygotować ciasto na pierogi. Całość znajdziecie tu.

pierogi-z-truskawkami

pierogi-z-truskawkami-przepis_2

Pierogi z truskawkami

[przepis]

3 szklanki mąki

szklanka mleka

1/2 łyżeczki soli

ok. pół kg truskawek

dodatkowo sól i olej do wody

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę i sól.
  2. Mleko zagotować i wlać do suchych składników.
  3. Wymieszać mleko z mąką za pomocą szpatułki, następnie wyrabiać ręcznie, aż składniki się połączą.
  4. Uformować ciasto w kulę, odłożyć na stolnicę, przykryć miską i zostawić na pół godziny.
  5. W tym czasie przygotować truskawki. Umyć je, dokładnie odsączyć na sitku, obrać i pokroić w ćwiartki.
  6. Po pół godzinie ciasto rozłożyć na posypanej mąką stolnicy i rozwałkować na grubość ok. 2 mm.
  7. Wycinać z niego kółka, nakładać truskawki i sklejać brzegi pierogów.
  8. Gotowe układać na stolnicy.
  9. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i łyżką oleju.
  10. Pierogi gotować partiami, ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  11. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzu. Podawać polane masłem lub śmietaną z cukrem. Pyyyyyyycha!!!!!

pierogi-z-truskawkami_2

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Dziekuje.
Bardzo nie lubie konsystencji ciasta zaparzanego woda. Sprobowalam raz i… wystarczy ;-)
Owszem, latwe w obrobce, ale gotuje przede wszystkim dla efektu koncowego: przyjemnosci jedzenia, a nie dlatego, ze latwo. Mialam nadzieje, ze z mlekiem bedzie dobre, tylko z krowa jestesmy na bakier.

Już się wystraszył że ja to jakaś zacofana jestem w pierogach ;) a robię z takiego samego przepisu tylko zamiast mleka daję gorącą wodę :) Moja mama tak zawsze robiła i nigdy nie nazywała tego ciastem parzonym ale dobrze wiedzieć :)

zakupiłam książkę a teraz buszuje po stronie internetowej :) REWELACJA !!! dzisiaj zmagam się z ciastem na pierogi. niestety, nawet 'prosty’ przepis jestem w stanie zepsuć :( czy rodzaj mąki ma znaczenie? moje ciasto nie jest takie gładkie jak na filmiku. coś robię nie tak, tylko jeszcze nie wiem co :) mleko gorące wlewam do mąki? Pozdrawiam gorąco i jak mówią: praktyka czyni mistrza :) / Marzena

Mniam, mniam! Dziękuję za fajny przepis na ciasto. :) Jeśli wycinamy kółeczka wielkości szklanki, to wychodzi około 40 pierogów.
Pozdrawiam!