Pierogi z ciasta parzonego z wyjątkowym farszem z pokrzywy, z dodatkiem fety i odrobiny mięty, mają intrygujący i delikatny smak. Ciasto parzone mlekiem, wielokrotnie już tu polecane, jest genialnie proste w przygotowaniu, bardzo elastyczne i doskonale się z nim pracuje. A pokrzywowy farsz zasmakuje wszystkim wielbicielom zieleniny w oryginalnej, wiosennej wersji.
Pierogi z ciasta parzonego z pokrzywą i miętą
[przepis]
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
szczypta soli
Nadzienie:
250 g pokrzywy (młode listki)
180 g fety
czerwona cebula
olej do smażenia
kilka listków mięty
pieprz
do polania:
czerwona cebula
olej
[/przepis]
- Do miski wsypać mąkę, dodać sól, zalać szklanką wrzącego mleka i wyrobić ciasto, uformować je w kulę, przykryć miską i zostawić na 20 minut. Dzięki temu ciasto nabierze elastyczności i będzie bardzo plastyczne.
- Pokrzywę umyć, włożyć do miski, zalać wrzątkiem, odsączyć dokładnie na sitku i drobno posiekać.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrzywę, smażyć często mieszając ok. 5 minut.
- Zestawić z ognia, dodać pokruszoną fetę, posiekaną drobno miętę, doprawić świeżo mielonym pieprzem.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek.
- Wykroić kółka, na każde nałożyć łyżkę farszu i dokładnie zlepić brzegi.
- Gotować w osolonym wrzątku ok. 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
- Przed podaniem można pierogi przyrumienić na patelni na złoto, jeśli ktoś lubi lub podać z wody, polane podsmażoną na złoto cebulką.
Komentarze
Ale pysznie .a u mnie pustka w pudełeczku bo wczorajszy budyń na jaglance pożarł domowy żarłoczek-koneser ;) miłego dnia
Och, uściskaj ode mnie żarłoczka koniecznie!
Ewa kiedy idziemy po pokrzywe?
Ewa, to kiedy idziecie?
teraz? już? natychmiast
oooo fajny pomysl, sporbuje :)
Smacznego Anitko!
ale fajny pomysł <3 moja Mama robi pyszne pierogi ruskie z dodatkiem męty, ale pokrzywa to nowość :)
Warto spróbować, nas zachwyciły :)
Beatko na pewno wypróbujemy, tylko muszę znaleźć ładną młodą pokrzywę bez obawy, że podlał ją jakiś piesek ;) w weekend planujemy wycieczkę za miasto, więc będą poszukiwania mniszku na miodek i pokrzywy na pierogi :)
Jej mniam ….a ile ma gramów szklanka? Pierogi robiłam wieki temu a ciasto wyszło mi twarde jak podeszwa może proporcje były do bani….stad pytanie
Małgoś, proporcje są jasne jak słońce 3 szklanki mąki i szklanka mleka, bez względu na to, ile ma szklanka. Moja akurat ma 300 ml ;)
Lawendowy Dom ok super, dzięki to juz coś ;) muszę teraz sama spróbować 😊👍
Powodzenia i pochwal się koniecznie, jak się udało :)
Lawendowy Dom jasne, ze się pochwale 😊
Namówiłaś mnie, jestem bardzo ciekawa przepisu, lecę na bloga <3
Zapraszam i życzę smacznego!
Takiego ciasta na pierogi nie robi lam, więc chętnie zrobię, a jeśli dopadnę pokrzywę, to i całości chętnie spróbuję :)
Polecam i ciasto i pokrzywę :)
A czy do obróbki pokrzywy miałaś azbestowe rękawice kuchenne :-) ?
Z betonu ;)
Cwaniara :-)
Halina na po-diecie?
Zróbcie sobie dzień dobroci w trakcie diety dziewczynki :)
never, my dieto-taliby :)
Lawendowy Dom post to post, ale po czemu nie. Nie wiem kto będzie lepił??;-)))
Halina, moze Becia sie zgodzi?
Może?
Ohh pysznie wygląda
Polecam Ula, proste i pyszne :)
Wyobrażam sobie ten smak…super pomysł Beatko.Pozdrowionka.
Dziękuję Joasiu :)
takie ciasto,to dla mnie nowosc-musze wyprobowac !
Niezawodne. Nie klei się, bardzo elastyczne.
Koniecznie muszę spróbować.
Smacznego Elu!
Dziękuję
Jeżeli nie używam mleka i nie lubię parzonego ciasta to …? Nadzienie kuszące :-)
To użyj wrzątku zamiast mleka :)
Napewno,duzo czerpie z ksiazki:)
Bardzo miło mi to słyszeć :))))
Wglądają smakowicie
Aniu, dzięki!
Ciekawe czy takie połączenie zasmakuje moim maluchom 😉
Są śliczne! A nie dość, że pięknie się prezentują to połączenie smaków jest wręcz magiczne :)
No i wiem już co dzisiaj zrobię na obiad tylko u mnie ze szpinakiem, botwinka i feta :)
Super, powodzenia Liliana!
Dzięki :)
Jadłam bigos z pokrzyw – bardzo dobry
No to mnie zaintrygowałaś Mirka! Poproszę o przepis :)
Beti skąd pokrzywa?
Z Wawra :)))
Beatka – mega pierożki ☺dziękuję za natchnienie . Wiosennie sielsko , pysznie !
Renatka, bardzo proszę :) Tak jak napisałaś, wiosennie i sielsko. Miłego wieczoru :)
Nawzajem ☺. Pozdrawiam