Bezglutenowe | Dania główne | Kuchnia

Pieczone skrzydełka najlepsze

Soczyste, miękkie, w doskonałym sosie – takie są właśnie moje skrzydełka, które domownicy okrzyknęli najlepszymi skrzydełkami na świecie ;) Sprawa jest niezwykle prosta, a cała tajemnica tkwi w błyskawicznej do przygotowania marynacie. Skrzydełka piekę ok. 55 minut, z czego pierwsze 40 spędzają pod przykryciem, a finał przebiega już bez przykrywki. Takie skrzydełka nadają się na obiad, ale też świetnie się sprawdzają na wszelkich imprezach, także tych karnawałowych. Smacznego!

Pieczone skrzydełka najlepsze

[przepis]

600 g skrzydełek

łyżeczka soli

½ łyżeczki mielonej papryki słodkiej wędzonej

1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej

2 łyżki musztardy miodowej

łyżka miodu płynnego

3 łyżki ketchupu

2 ząbki czosnku

[/przepis]

  1. Skrzydełka umyć i osuszyć. Natrzeć solą i wędzoną papryką.
  2. Wymieszać paprykę słodką z musztardą, miodem, ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  3. Powstałą marynatą posmarować skrzydełka i odstawić na godzinę do lodówki.
  4. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 40 minut.
  5. Po tym czasie skrzydełka odkryć i piec jeszcze 15 minut.
  6. Podawać na ciepło, ale świetnie smakują w wersji na zimno.

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witam. Rzeczywiście pyszne bo moja „druga połowa” bardzo chwali jak jej przygotuję i stwierdza, że te najlepsze. Dodaję tylko trochę marchewki pokrojonej w paski. Przepis spokojnie nadaje się tez do „pałeczek” bo pichcenie to nie apteka przecież.
Polecam każdemu kto się nawinie a boi się kuchni jakby gryzła :-)

Kurczaka się nie myje, dlaczego ludzie bez tak podstawowych nawet wiadomości prowadzą strony o gotowaniu? Przepisy przepisami ale mogłaś kogoś zatruć samolellą

Przestańcie z tym, że kurczaka się nie myje. Moja babcia mylą, mama myła i ja myję, gotuję od ponad 25 lat i zawsze myję. Jakaś epidemia nastała z tą niby salmonella. Paranoja. Przepis cudny, ja robię nieco inaczej bo sporo ziół świeżych dodaję ale to zawsze kwestia smaku. Proszę nadal myć każdy rodzaj mięsa, bo nigdy nie wiadomo kto tego dotykał i czym:)

Ja od zawsze myłam, myje i myć będę. I o dziwo żyje 38 lat, bez żadnego przypadku zatrucia salmonella😁 a przepis świetny, skrzydełka wszystkim bardzo smakowaly. Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę😊

Zalecenia w zakresie procedur kulinarnych zmieniają się co kilka lat. A mój blog jest znacznie starszy. Dziękuję za Twój komentarz i pozdrawiam serdecznie :)

…gdybyście pracowali w mięsnym, to… mylibyście wszystko co z tamtąd pochodzi…
Nie mycie mięsa, to takie fuj, że aż błe…

Kurczaka myję za każdym razem, od 40 lat. Nigdy się nie zatrułam. O tym, że się nie myje słyszę od roku i nie znam osoby, która by się do tego stosowała,