Dania główne | Kuchnia

Jak ugotować perfekcyjne risotto z rydzami.

Risotto to klasyczne danie, które jednak sprawia nieco kłopotów, jeśli się nie wie, jak do niego podejść. Wymaga nieco cierpliwości i czasu, bo risotto przede wszystkim nie lubi pośpiechu. Lubi za to powolne gotowanie na niewielkim ogniu, częste mieszanie, czułą rękę i oko kucharza, który nie pozwoli mu się rozgotować i będzie czuwał, aż do ostatniej chwili, gdy aromatyczna i super apetyczna ryżowa breja doprawiona winem, rydzami, masłem i szczodrą porcją parmezanu wyląduje na talerzu.

perfekcyjne-risotto-z-rydzami-bulion-krakus_19

perfekcyjne-risotto-z-rydzami-bulion-krakus_18

Dobre risotto z sezonowymi jesiennymi dodatkami, takimi jak rydze, to doskonałe danie na jesień. Aby uzyskać perfekcyjny efekt, potrzebna jest baza w postaci dobrego ryżu arborio oraz idealny smakowo, powstały na bazie tradycyjnej receptury bulion. Użyłam koncentratu bulionu drobiowego Krakus z butelki pozbawionego konserwantów, glutaminianu sodu, zagęstników i innych sztucznych dodatków. Wystarczy przelać go do naczynia, dodać wodę i bulion jest gotowy. Dla mnie super rozwiązanie właśnie na takie okazje, gdy chcę zaoszczędzić nieco czasu. Sprawdzi się też jako baza do zup, sosów, ryżu czy kasz.

perfekcyjne-risotto-z-rydzami-bulion-krakus_05 

Perfekcyjne risotto z rydzami

300 g rydzów

cebula średniej wielkości

4 łyżki masła

300 g ryżu arborio

150 ml białego wytrawnego wina

1 l bulionu przygotowanego z koncentratu drobiowego Krakus

70 g parmezanu

świeży tymianek

Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w paski. Cebulę bardzo drobno posiekać. Bulion mocno podgrzać. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, dodać cebulę. Zmniejszyć ogień i pozwolić, żeby cebula się zeszkliła. Dodać pokrojone w paski grzyby, smażyć razem ok. 10 minut, często mieszając, nie pozwolić, aby cebula się przypaliła.

perfekcyjne-risotto-z-rydzami-bulion-krakus_06

Czas na ryż. Zmniejszyć ogień do minimum. Wsypać ryż na patelnię cały czas mieszając do momentu, aż będzie szklisty.

perfekcyjne-risotto-z-rydzami-bulion-krakus_07

Wlać wino i łyżkę wazową bulionu. Mieszając bardzo często (żeby nie rzec nieprzerwanie), dodawać stopniowo bulion jak tylko poprzednia porcja zostanie wchłonięta przez ryż. Postępować tak do momentu, aż bulion się skończy, co powinno zająć od 20 do 30 minut.

perfekcyjne-risotto-z-rydzami-bulion-krakus_08

Na koniec dodać pozostałe masło, parmezan i listki tymianku.

perfekcyjne-risotto-z-rydzami-bulion-krakus_10

Wymieszać risotto i mocno ciepłe rozłożyć na talerze. Smacznego!

perfekcyjne-risotto-z-rydzami-bulion-krakus_20

perfekcyjne-risotto-z-rydzami-bulion-krakus_15

Wpis powstał we współpracy z marką Krakus.

perfekcyjne-risotto-z-rydzami-bulion-krakus_03

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *