Mój dziadek był mistrzem knedli. Robił je przez cały rok, co tydzień, zimą zastępując świeże truskawki mrożonymi. Moja mama jest mistrzynią knedli po dziadku. Jej knedle mają delikatne ciasto o idealnej konsystencji i proste nadzienie ze świeżych truskawek. Truskawkowy sos miesza się na talerzu ze zrumienionym masłem i nie wiem, czy można ten smak porównać z czymkolwiek innym. Sezon truskawkowy zaczynam letnim klasykiem kuchni polskiej. Smacznego!
Perfekcyjne knedle z truskawkami
[przepis]
Proporcje dla 4-5 osób
1 ½ kg ziemniaków (koniecznie „stare”, młode ziemniaki mają za dużo wody)
1 jajko
4-5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
truskawki (ok. 450 g)
cukier
olej
120 g masła
5 łyżek tartej bułki
sól
[/przepis]
- Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odlać, a następnie ugnieść na purée i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Najlepiej zostawić je na noc.
- Truskawki umyć i pozbawić szypułek.
- Do ostudzonych ziemniaków dodać jajko i oba rodzaje mąki.
- Wyrobić ciasto (konsystencją podobne do ciasta na kopytka). Jeśli jest za rzadkie, dodać trochę mąki.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm i wykroić z niego kółka o średnicy ok. 4-5 cm. Wielkość knedli zależy od wielkości truskawek. Jeśli macie truskawki drobniejsze, kółka powinny być nieco mniejsze.
- Na każde kółko kłaść truskawkę, dodawać po ½ łyżeczki cukru, zakleić ciasto i uformować kulkę.
- Odłożyć na posypaną mąką stolnicę i przygotować wszystkie knedle.
- W dużym garnku zagotować wodę. Lekko ją osolić i dodać łyżkę oleju.
- Knedle gotować partiami, ok. 3 minuty od wypłynięcia (tu też długość gotowania zależy od wielkości truskawek).
- Następnie delikatnie wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
- Masło roztopić w rondelku, dodać bułkę i podgrzewać, aż bułka z masłem lekko się zrumieni.
- Polać nią gotowe knedle i od razu podawać.
Komentarze
pół królestwa za zaproszenie na takie knedle. Wieki nie jadłam! ale zamierzam zrobić sama i nie zawaham się użyć tego przepisu! :) całus
Wyglądają wspaniale! Już wiem co na niedzielny obiad ;)
1,5 kg ziemniaków ma być po ugotowaniu?
Przed ugotowaniem.
Kusicielka ;-).
Robię co mogę ;)
Już wiem, do kogo wpadnę dziś na lunch ;)
Pati :) :) :)
albo ja zapraszam do siebie – mam dzisiaj home office :), tylko przynieście knedle :D
i smażoną tartą bułką na masełku ;-) poeeeeeeeeeeeezja
Ta bułka miesza się z sokiem truskawkowym hmmmm, bosssskie ;)
nooooooooooooooooooooo
a ile kcal :P
a ze 3 ;-)
:))) u mnie dzisiaj też knedle :) jak ja kocham ten truskawkowy czas :)
Ja też :)
cudo cudo! Kocham knedle, kocham truskawki. Robię w najbliższej wolnej chwili :)
Ewela trzeba zrobić koniecznie!!!
Lubimy, uwielbiamy <3
Ja uwielbiam knedle z truskawkami ale jeszcze bardziej z jabluszkami z rabarbarem i śluwkami węgierkami:)
Wczoraj Szellka dzisiaj ty- robie :D
Chce!
Jezu jasne !
włeśnie robię knedle z tego przepisu ;)
Pychotka!
nienawidzę knedli
uwielbiam, ale najbardziej ze śliwkami, polane maslem z patelni i posypane cukrem i cynamonem :-)
ale smaka zrobiłaś…… mmmmmm
Zrobiłam dzisiaj :-) mój debiut, choć w swoim życiu jadłam ich tysiące. Też co tydzień robiła je moja babcia. I muszę to powiedzie: wyszły identyczne! Delikatne, miękkie, po prostu rozpuszczały się w ustach! Domownicy zachwyceni, wsunęli wszystkie i powiedzieli, że teraz ja jestem mistrzem knedli i jutro też mam zrobić :-) ha ;-) dziękuję za przepis :-*
Witam. :) jak to jest z truskawkami mrożonymi? Wydłużyć czas gotowania, czy po prostu najpierw je rozmrozić? Obawiam się o to, żeby ciasto się nie rozleciało przy dłuższym gotowaniu.. Pozdrawiam :)
Nie rozmrażaj. Wkładasz do ciasta mrożone truskawki, wydłuż czas gotowania najwyżej o minutę. Przed wyjęciem spróbuj, czy są ok :)
Pychotka, aż ślinka cieknie.
Chyba pójdę na bazar po stare ziemniaki i jutro będą na obiad ;-)
I to jest doskonała decyzja :)
A ja robię z młodych ziemniaków
W Krakowie po 4 zł
Dobra cena :)
Wlasnie sa w planie na dzisiaj ;)
Joluś, zrób podwójną porcję, wpadam na obiad :)))
Oki zrobie :D
U mnie wczoraj były po 6 zł :) mam ślinotok w sprawie knedli…. ;)
Ja też, nieustający. Uwielbiam!
A u nas rosną na ogrodzie Pierwsze juz zjedzone. Czekamy aż dojrzeje ten ogrom, pod którym uginają się krzaczki
Ale macie fajnie :)
w Toruniu w sobotę były po 3 zł :)
Gdzie?
na manhattanie :)
Ale zazdroszczę wam tych truskawek. U nas po 7 euro i w dodatku nie tak smaczne. Ale knedle kuszą
Gdańsk i Kaszuby ceny od 8,20zł/kg średnio 10zł ale czekamy na swoje słodziutkie, na północy zawsze później :)
1,5 £ za 230 g!!! I jeszcze nie dobre fuj.. Chce polskie truskawki ;(
ale kusisz…… ;-)
Legionowo 3,5-5 za kilogram
6,9 eur za kilogram ;) na szczęście pyszne bo mamy Berlinie stoiska Karlsa https://www.facebook.com/KarlsErlebnisDorf/
Toruń 5 zl pozdrowienia
Wczoraj w Gdańsku kupiłam po 7 zł, czas na pierogi, u mnie bardzo lubią, ale knedle wyglądają super
Warszawa – 3 zł :D
Beatko, ja dziś planuję zrobić placuszki ziemniaczane parzone mlekiem – ziemniaki mają być „stare”, a mąka żytnia (jak tradycyjnie)?
w Krakowie chyba najdroższe bo po 8-10zł :(
u mnie drożyzna 10-12 zł, a knedla bym wciągnęła z ochotą :)
Wroclaw 5.50-7.50
Moja specjalistka od knedli uczona przez prababcie
:)))))) Perfekcyjna!!!
„u nas”2.50£/250gram-british-oczywiscie kwasnie,twarde,i bez smanku ,z Europy-1,50£/450gram-Hiszpania i Grecja-juz bardziej przypominaja truskawki,ale niestety nie ten smak i aromat co w Polsce :-)
Gocha Rogowska
jutro robię <3 dzięki
A ja wczoraj pierogi gryczane z truskawkami…. Choć knedle… ❤ kocham
Ja robię z sera i kaszy manny są super
a jak się robi z sera i kaszy manny :D poproszę o przepis :)
Ser twaróg i 1 jako i dosypywac kasze manna i ja ręką wyrabiam jak daje się robić placuszki w dłoni i po włożeniu truskawek skleic są już dobre ja truskawki kroje na małe części i mieszam z cukrem i c.waniliowym i daje kopiasta łyżeczkę do knedla. Gotuje do wpłynięcia jak że śliwkami to do śliwki daje cukier w kostkach
Tak na 50dg sera to napewno z 20 dg kaszy ale trzeba spróbować bo może trzeba zwiększyć ilość kaszy jak ser wilgotny
Robilam w zeszlym roku i niestety nie wyszly z tego przepisu ;((
Mniam mniam
Uwielbiam, choć ciężko znaleźć czas na ich zrobienie
Jutro będą na obiad.Ja dodaje jeszcze do ziemniaków białego sera.
Mniam
Smak dziecinstwa