Karnawał | Kuchnia | Potrawy na karnawał | Przystawki | Wegetariańskie

Perfekcyjne guacamole

Awokado powinno być dojrzałe, chili ostre, cebulka chrupiąca, a pomidor pachnący. Niby proste, ale często zapominamy, że od jakości poszczególnych składników zależy efekt końcowy.Doskonała propozycja na zdrową przekąskę lub imprezowe danie. U nas sprawdza się na wszelkich domówkach :)

guacamole

Perfekcyjne guacamole

[przepis]

1 dojrzałe awokado

½ ząbka czosnku

½ łyżeczki soli

sok z połowy limonki (lub cytryny)

½ czerwonej cebuli

1 papryczka chili (ilość dostosujcie do swoich upodobań)

1 pomidor

świeżo mielony pieprz

dodatkowo świeża kolendra

[/przepis]

  1. W moździerzu rozetrzeć czosnek z solą.
  2. Dodać obrane ze skórki awokado, rozgnieć na papkę.
  3. Doprawić sokiem z limonki.
  4. Cebulę drobno posiekać.
  5. Papryczkę pozbawić pestek i pokroić w bardzo drobną kostkę.
  6. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pozbawić nasion i pokroić w kostkę.
  7. Do papki z awokado dodać cebulę, paprykę i pomidora. Wymieszać.
  8. Na koniec dodać kolendrę. Gotowe! Do guacamole polecam domowe chipsy kukurydziane, na które przepis znajdziecie tu.

guacamole_2

guacamole_1

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wyglada wspaniale! Ja ze swojej strony dodam tylko mala podpowiedz- aby guacamole nie ciemniało, w miseczce trzeba zostawić pestkę z awokado. Sprawdzone- dziala :)