Ciasta i ciasteczka | Kuchnia

Pavlova z owocami jagodowymi

Klasyk. Absolutny klasyk. Macie ochotę?

 

Pavlova z owocami jagodowymi

4 białka

szczypta soli

250 g cukru pudru

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

350 ml śmietany kremówki

ok. 400 g owoców jagodowych

Białka przełożyć do czystej, suchej miski. Dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie. Nie przerywając, stopniowo dodawać cukier. Ubijać do momentu, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Na koniec dodać sok z cytryny i mąke i ubijać jeszcze kilka sekund, aż składniki się połączą. Na blasze ułożyć papier nieprzywierający lub matę silikonową. Dla ułatwienia można narysować koło o średnicy ok. 20 cm i rozłożyć na nim masę z białek.  Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 st.C. Piec 1godz. 45 minut, nie otwierając drzwiczek piekarnika. Po upieczeniu zostawić bezę w zamkniętym piekarniku do wystygnięcia. Beza powinna być lekko beżowa, z wierzchu twarda, w środku lekko ciągnąca.  Delikatnie odkleić ją od papieru i przełożyć na paterę. Śmietanę ubić na sztywno, rozsmarować na blacie. Na wierzchu ułożyć umyte i dokładnie odsączone owoce.

Przepis pochodzi z magazynu Lawendowy Dom lato 2011.

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Piękny klasyk warto dodać :) Robiłam dziś porządek w zamrażalniku i znalazłam kilka zamrożonych białek, teraz patrząc na to zdjęcie uświadomiłam sobie, że Pavlovej z porzeczkami jeszcze nie robiłam…dzięki za inspirację ;)

mmmm :))) a u mnie dzisiaj był sernik z białą czekoladą i jagodami:)))) pycha! :))) następnym razem skuszę się na to:)

Zrobiłabym, ale boję się, że znowu beza nie zechce oderwać się od papieru do pieczenia.. Chyba Pavlowa wychodzi tylko osobom wykazującym arcytalent cukierniczy…ja do słodkości mam talent umiarkowany. Pozdrawiam, zazdroszczę Pavlowej i gratuluję fotek!

Coś tak pięknego musi, po prostu musi obłędnie smakować. Nigdy nie próbowałam, obawiając się porażki. Czas to zmienić. I jakim cudem przeoczyłam go w letnim numerze. Kilkukrotnie przeglądając?

piękny klasyk, fakt i daje się nawet takim cukierniczym beztalenciom jak ja:)
(no chyba, że pomyli się mąką ziemniaczaną z cukrem pudrem i doda odwrotnie,…., tak tak, mam takie doświadczenie za sobą …)
PS
śliczna biała patera, szukam takiej, gdzie można kupić?