Kuchnia | Mikroblog | Przepisy | Przystawki | Wegetariańskie | wielkanocne potrawy

Wegetariański pasztet z soczewicy.

 

Tym razem proponuję stół w odcieniach wiosennego nieba i soczystej zieleni. Znajdziecie na nim najnowsze propozycje wielkanocnych dekoracji, które wyszukałam dla Was w sklepach.
Dziś przedstawiam mój wielkanocny klasyk, czyli pasztet z soczewicy.

Wegetariański pasztet z soczewicy

inspirowany przepisem Agnieszki Kręglickiej

[przepis]

200 g suchej czerwonej soczewicy
4 marchewki
1 cebula
3 jajka
Sól ziołowa
Pieprz
1 łyżka słodkiej papryki
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżka przyprawy curry
4 łyżki oleju

[/przepis]

  1. Soczewicę gotować, aż rozpadnie się na miękką papkę.
  2. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Cebulę drobno pokroić.
  4. Marchewkę i cebulę smażyć na oleju na średnim ogniu ok. 10 minut.
  5. Następnie doprawić solą, pieprzem, papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, curry i rozgniecioną wcześniej kolendrą.
  6. Smażyć jeszcze chwilę, a następnie wymieszać z odsączoną soczewicą i jajkami.
  7. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia, podłużnej formy.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st. ok. 45-50 minut.
  9. Zostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z formy.

 

W najbliższych dniach kolejne przepisy i dekoracje na Wielkanoc. Czekam na Wasze zamówienia:)

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najlepszy pasztet jaki jadłam. Robię już kolejny raz – cieszy się w naszym domu ogromnym powodzeniem! :)
Dziękuję za ten przepis – Wesołych Świąt życząc

Co to znaczy 4 marchewki? Czasami jedna marchewka potrafi ważyć 30 gram a czasami 80. W takim razie ile gram marchewek powinno być w przepisie? :)

Beatko, czy mozna dorzucic tu orzechy wloskie (jak w pasztecie jaglanym)? Natalia
P.s. To moj pierwszy komentarz u Ciebie, choc inspiruję się juz od lat – í blogiem, i ksiązką! Uwielbiam tu zaglądac :)

Szukając pomysłów na pasztet z soczewicy trafiłam na ten przepis. Bardzo mi pasuje i chciałabym go wypróbować, ale mam pytanie, czy zamiast czerwonej soczewicy, która mi się skończyła mogę użyć zielonej i czy wówczas proporcje zachowuję te same? Akurat mam cały zapas zielonej ;) Dziękuję

To pierwszy przepis, który zrobiłam z tego blogu. Kiedy spróbowałam podsmażonej marchewki i cebuli z przyprawami….zwątpiłam. Jednak po upieczeniu – efekt super. Wszystkim bardzo smakował. Pychotka:-) Dziękuję.