Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Przepisy | Wegetariańskie

Owsiano-gryczane ciasto z czarnymi owocami. Dla tych co na diecie i nie tylko :)

Czarne jest sexy. Czarne borówki, jeżyny, jagody, śliwki o skórce tak ciemnej, że wpadającej w czerń. Kwintesencja lata w najlepszym wydaniu. Mam wrażenie, że jeżyny jeszcze nigdy nie były tak słodkie jak w tym sezonie :)

ciasto z jeżynami_1Owsiano-gryczane  ciasto z czarnymi owocami

200 g płatków owsianych

100 g razowej mąki gryczanej

50 g orzechów laskowych

1 łyżka mielonego cynamonu

1 łyżeczka sody

szczypta soli

2 jajka

80 ml mleka sojowego

100 ml oleju

400 g owoców (u mnie śliwki węgierki, jeżyny, borówki i jagody)

3 łyżki cukru lub ksylitolu

ciasto z jeżynamiPiekarnik nagrzać do 190 st. C. Płatki i orzechy zmiksować na proszek. Do miski wsypać suche składniki, czyli zmiksowane płatki, orzechy, mąkę, cynamon, sodę i sól. W dzbanku energicznie wymieszać jajka, mleko i olej. Dodać do suchych składników, wyrobić ciasto. Będzie dość klejące i miękkie. Na blasze rozłożyć nieprzywierający papier do pieczenia lub matę silikonową. Wyłożyć ciasto i uformować je dłońmi. Ja zrobiłam prostokąt, ale może też być klasyczny okrągły kształt. Brzegi nieco podwyższyć, by powstał rant. Śliwki pokroić w cząstki ułożyć na cieście z pozostałymi owocami, posypać cukrem lub ksylitolem. wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 minut.  Odstawić do wystygnięcia, a następnie pokroić na porcje. Smacznego!

ciasto z jeżynami_3

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *