Bezglutenowe | Dla dzieci | Kuchnia | przetwory | Wegetariańskie

Oryginalna pomarańczowa marmolada Misia Paddingtona! Paddington Bear Marmalade!

paddington marmalade_2Moją kuchnię wypełnia dziś boski zapach pomarańczy, blat klei się od marmolady, a do mojej twarzy mimo paskudnej pogody za oknem przykleił się uśmiech. A wszystko to za sprawą poczciwego Misia Paddingtona w czerwonym kapeluszu i paletku z drewnianymi kołkami. Gdy tylko zobaczyłam na kinowym ekranie, jak rodzina miśków w dalekim Peru gotuje marmoladę pomarańczową, zrozumiałam, ze muszę, bezwzględnie muszę ją też ugotować w swojej kuchni. No więc gotuję i zachęcam do tego też Was moi mili.

Marmolada Misia Paddingtona

2 kg pomarańczy

1 cytryna

2 kg cukru

1. Zaczynamy od wyszorowania pomarańczy i cytryny. Następnie należy włożyć je do garnka, zalać wodą i gotować godzinę na małym ogniu, aż skórka będzie miękka. W tym czasie po domu zaczyna się roznosić boski cytrusowy zapach. Dalej będzie jeszcze lepiej ;)

paddington marmalade2. Ugotowane owoce wyjąć i ostudzić, wodę wylać. Przekroić na pół i łyżką wyjąć cały miąższ na gęste sitko postawione na misce. Gdy wszystkie owoce zostaną wydrążone, odcisnąć całą resztę jak najdokładniej.

marmolada pomarańczowa_3

marmolada pomarańczowa_23. Do garnka przelać odciśnięty sok. Resztę, czyli białe części pomarańczy i pestki zawinąć w gazę i spiąć gumką. Powstały woreczek włożyć również do garnka.

4. Skórki pokroić w drobne paseczki, jeśli macie cierpliwość. Może też być kostka, jak kto woli. Także przełożyć do garnka.

marmolada pomarańczowa5. Dolać 1, 5 l wody i postawić garnek na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować jeszcze 30 minut. Chodzi o to, żeby jak najwięcej pektyn zawartych w tych pomarańczowych resztkach przeszło do marmolady.

orange marmalade_56. Wygotowany woreczek wyjąć, odcisnąć, starając się nie poparzyć. Dosypać cukier i gotować na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Teraz już zabawa nabiera coraz większych rumieńców. Zwiększyć ogień i gotować marmoladę, często mieszając i zbierając z wierzchu białą pianę.

7. Po ok. 40 minutach zacząć sprawdzać konsystencję, żeby nie przegapić momentu, gdy marmolada będzie gotowa. Należy wylać trochę marmolady na porcelanowy talerzyk, jeśli po ostygnięciu będzie gęsta, to pora na finał.

8. Zakładam, że na blacie czekają już wyparzone słoiki. Marmoladę zdjąć z ognia, poczekać, aż przestanie bulgotać, zdjąć z powierzchni resztki piany. Przełożyć do gorących słoików, zakręcić i zostawić do ostygnięcia.

orange marmalade_3To co, dacie się skusić na kilka słoików misiowej marmolady?

orange marmalade_2

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

SUPER, ale czy te pomarańcze pryskane niewiadomo czym, na pewno powinny być wykorzystane wraz ze skórką? Nigdy nie jestem pewna, czy na 100% je dobrze wyszorowałam :((( trochę się boję :(((

niestety kiedys z wyszorowanych dokladnie skórek zrobilam skorke kandyzowaną i mialam duze problemy żołądkowe, wiec jak kiedys znajde eko pomarancze to sprobuje, a te 2kilogramy cukru są niezbedne? tak nie do konca dietetycznie i zdrowo to brzmi;) ale zdjecia sliczne

To nie jest przysmak dietetyczny, lecz klasyczny przepis na marmoladę pomarańczową. Na blogu znajdziesz całe mnóstwo propozycji dietetycznych, ten przepis zdecydowanie do nich nie należy :)

Marmolada już w słoiczkach. Miałam małe problemy w procesie produkcyjnym – z przyzwyczajenia wybrałam pomarańcze bez pestek. Niestety okazało się, że brak pestek jest tu minusem, za mało pektyn, marmolada za nic w świecie nie chciała zgęstnieć. Dodałam łyżeczkę pektyny w proszku i się udało. Moim zdaniem misiowa marmolada idealnie gra z jogurtem bałkańskim czy greckim. Pycha!