Ciasta i ciasteczka | Kuchnia | Wegetariańskie

Orkiszowy warkocz ze śliwkami i kruszonką

ciasto ze śliwkami_5

Niezwykła forma zwykłego ciasta drożdżowego. Ze słodkimi, soczystymi śliwkami, których na szczęście jest teraz mnóstwo. Smacznego!

ciasto ze śliwkami_2

Orkiszowy warkocz ze śliwkami i kruszonką

(wersja z drożdżami instant)

Ciasto:

250 g mąki zwykłej plus ok. 50 g do podsypywania

259 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

opakowanie drożdży instatnt

4 żółtka

100 g cukru

250 ml mleka

100 g masła

1 łyżka skórki otartej z cytryny

Kruszonka:

50 g masła

50 g cukru plus łyżka cukru waniliowego

1 łyżeczka cynamonu

50 g mąki

Dodatkowo:

1 żółtko

1 łyżka mleka

100 g płatków migdałowych

500 g słodkich, dojrzałych śliwek

cukier puder

papier do pieczenia

śliwki

1. Oba rodzaje mąki połączyć i wymieszać z drożdżami. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Mleko podgrzać – powinno być ciepłe, ale nie gorące. Masło roztopić.

2. Do żółtek dodać mleko, masło i skórkę. Stopniowo dodawać mąkę, wyrabiając ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Uformować je w kulę, posypać mąką, włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Zostawić do urośnięcia. Pamiętajcie, że ciasto zawiera sporo masła i jest dość ciężkie, dlatego potrzebuje nieco czasu (ok. 1 godzinę), żeby wyrosnąć.

3. W tym czasie przygotować kruszonkę, owoce i blachę do pieczenia.  Posiekać masło z cukrem,  mąką i cynamonem. Zagnieść mieszankę, owinąć folią i włożyć do lodówki. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i pozbawić pestek. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.

4. Ciasto zagnieść, rozwałkować na prostokąt szerokości 30 cm i długości 40 cm. Naciąć boki ciasta w paski szerokości 2 cm. Po środku ułożyć śliwki. Posypać je połową płatków migdałowych i zapleść boczne paski jak warkocz. Zostawić do ponownego wyrośnięcia W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Gdy ciasto się podniesie, posmarować je żółtkiem rozkłóconym z mlekiem, posypać kruszonką i pozostałymi migdałami. Wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut.

ciasto ze śliwkami

 ciasto drożdżowe ze śliwkami

ciasto ze śliwkami_3

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *