Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Orkiszowa pizza z gorgonzolą i dynią

Smakuje jak wygląda, czyli pysznie, moi mili! Nie ma się co rozpisywać, trzeba działać. Wszystkiego pysznego Wam życzę!

pizza z gorgonzolą i dynią_3

pizza z gorgonzolą i dynią_2

Orkiszowa pizza z gorgonzolą i dynią

[przepis]

300 g mąki orkiszowej

szczypta soli

1 łyżeczka drożdży instant

250 ml wody

1 łyżka oliwy

dodatkowo:

150 g gorgonzoli

ok. 200 g dyni i cukinii

gruboziarnista sól

2 łyżki oliwy plus oliwa do wysmarowania blachy

świeża rukola

prażone pestki dyni

[/przepis]

  1. Mąkę wymieszać z solą i drożdżami.
  2. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste.
  3. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Dynię i cukinię pokroić w podłużne plastry. Plastry dyni i cukinii powinny być bardzo cienkie. Ja do tego celu używam obieraczki do jarzyn.
  5. Przełożyć je do miski, zalać oliwą i dokładnie wymieszać.
  6. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą.
  7. Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozciągnąć na blasze na cienkie placki, obłożyć serem, paskami cukinii i dyni i oprószyć solą.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C i piec ok. 20 minut, aż wierzch się zarumieni. Po wyjęciu udekorować rukolą i posypać pestkami dyni.

pizza z gorgonzolą i dynią

 

 

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ale wspaniałe, zdrowe i pomysłowe ; ) Jutro zaprosiłam gości na mały fooding, i chyba zrobię właśnie taką pizzę ; )