Urocze maleństwa z pomidorkami słodkimi jak cukiereczki. Jest pysznie, jest kolorowo. Przepis to właściwie modyfikacja tej ślicznej focacci z patisonami, ale uznałam, że warto pokazać Wam te pomidorowe klejnoty. Pięknego dnia moi mili!
Orkiszowa mini focaccia z pomidorkami koktajlowymi
(Proporcje na 10 małych lub 2 duże placki)
500 g mąki razowej orkiszowej
łyżeczka cukru
szczypta soli
opakowanie drożdży instant
250 ml wody
1 łyżka oliwy
dodatkowo:
2 cebule
300 g pomidorków koktajlowych
sól
2 łyżki oliwy plus oliwa do wysmarowania blachy
świeże zioła do dekoracji
Wymieszać mąkę z solą, cukrem i drożdżami. Cały czas wyrabiając, dodawać powoli wodę. Wyrobić elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki lub wody. Ciasto powinno być zwarte, gładkie i sprężyste. Uformować je w kulę i odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie pokroić cebulę w plasterki, pomidory przekroić na pół. Blachę do pieczenia nasmarować oliwą. Ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 10 porcji, uformować placuszki, obłożyć dodatkami, skropić oliwą i oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 st.C i piec ok. 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.
Komentarze
Cudnie się prezentują :)