Absolutnie genialny tort naleśnikowy według przepisu Kuby Kuronia moimi drobnymi zmianami. Dawno w Lawendowym Domu nie zajadaliśmy się wszyscy jakimś deserem tak jak tym tortem. Krem cytrynowy na bazie śmietanki mogłabym chyba jeść łyżkami. Cudo na początek wiosny!
Tort naleśnikowy z cytrynowym kremem
500 g mąki
750 ml mleka
3 jajka
50 g masła
500 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru
2 cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
250 g białej czekolady
100 g suszonych moreli
sól
Morele sparzyć wrzątkiem, pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, zalać wodą tak, by tylko je przykryła i gotować ok. 30 minut, aż będą miękkie. Przygotować naleśniki. Mąkę, mleko, jajka i 2 łyżki oleju zmiksować. Ciasto odstawić na pół godziny, następnie na reszcie oleju usmażyć naleśniki. Czas na krem. Cytrynę wyszorować, otrzeć z niej skórkę, wycisnąć sok. Do garnka wlać śmietanę, dodać cukier, zagotować, następnie dodać skórkę i sok z cytryny, gotować jeszcze 2-3 minuty, zdjąć z ognia. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości zimnej wody. Dodać trochę gorącej śmietany, wymieszać, a następnie całość wlać małym strumieniem do garnka ze śmietaną, cały czas mieszając. Podgrzać razem 2 minuty, nie przerywając mieszania, aż krem zgęstnieje, dodać połowę moreli, wymieszać. Naleśniki smarować kremem i kłaść jeden na drugim. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, polać nią tort, udekorować pozostałymi morelami. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, aby krem zastygł.
Komentarze
Wygląda cudownie! <3
:)
Wygląda obłędnie. A nowa strona cudna :-)
Bardzo, bardzo się cieszę, że podoba Ci się Lawendowy po remoncie. Dziękuję i pozdrawiam!
Ale ten krem to właściwie budyń cytrynowy na smietanie ;-)
Spróbuję połowę śmietany ubić i zmieszać razem.
Wygląda pysznie!!
Masz rację :) Trudno uwierzyć, ale to po prostu pycha :) :)
Władziu, dziękuję za Twoją opinię.
Czym zastąpić białą czekolade? jakimś równie, ale naturalnie słodkim składnikiem? banan raczej srednio pasuje : / Proszę o jakąś inspirację
Cześć Aniu, możesz polać tort np. musem malinowym zagęszczonym odrobiną mąki ziemniaczanej.