Chleby i bułki | Kuchnia | Wegetariańskie

Norweskie bułeczki cynamonowe

bułeczki norweskie_5

Przepis na norweskie bułeczki cynamonowe to absolutny zimowy klasyk. Doskonały przepis, proste wykonanie i oszołamiający efekt. Kto ma ochotę?

bułeczki norweskie_2

Norweskie bułeczki cynamonowe

(źródło: www.mojewypieki.com)

[przepis]

700 g mąki pszennej

70 g cukru

pół łyżeczki soli

21 g suchych drożdży lub 42 g drożdży świeżych

100 g masła

400 ml mleka

1 jajko

Na nadzienie:

100 g masła

120 g cukru

1,5 łyżeczki cynamonu

Na glazurę:

1 jajko i 1 łyżka mleka

[/przepis]

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier , sól i drożdże.
  2. Masło rozpuścić, połączyć z mlekiem i jajkiem.
  3. Dodawać stopniowo płynne składniki do sypkich, cały czas wyrabiając ciasto. Jeśli się bardzo klei, dodać jeszcze trochę mąki.
  4. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować nadzienie.
  5. Masło rozpuścić, zdjąć z ognia, połączyć z cukrem i cynamonem, dokładnie wymieszać.
  6. Piekarnik nagrzać do 230 st. C.
  7. Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25 x 50 cm i posmarować nadzieniem.
  8. Zrolować wzdłuż dłuższego boku i pokroić na plasterki grubości 2 cm.
  9. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić jeszcze kilka minut, by bułeczki ponownie wyrosły i posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  10. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20-25 minut. Bułeczki dość łatwo się rumienią, dlatego w połowie pieczenia warto je przykryć folią aluminiową.
  11. Po upieczeniu przełożyć na kratkę i zostawić do ostygnięcia.

bułeczki norweskie_4

 

avatar Beata Lipov

Dziennikarka, zawodowo piszę i fotografuję. Na zamówienie urządzam wnętrza, przeprowadzam metamorfozy, robię coś z niczego, inspiruję i motywuję kobiety, prowadzę warsztaty kulinarne, craftowe i fotograficzne. Założyłam i niezmiennie z przyjemnością piszę blog Lawendowy Dom.

Zapraszam

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

No i mam plany na wieczór:):) Chodziły za mną od tygodnia, bo pojawiły się jako motyw przewodni odcinka Pingwinów z Madagaskaru:):):)

Ja będę robić w weekend Kannelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe, są podobne ;) Może uda mi się Ciebie zaprosić do mojej akcji Kuchnia skandynawska 2013? :) Mops w kuchni

Właśnie, zapraszam zatem. I wcale nie trzeba dodawać banerków, u mnie wystarczy link do zaproszenia do akcji z bloga, więcej znajdziesz u mnie ;)

Upiekłam, również na dni języków obcych w szkole. Piekłam od 5.30 aby na 8.00 rano były gotowe ;) wyszły puszyste, pachnące, mięciutkie.

Podaje caly przepis na ciasto drozdzowe,tradycyjnie zagniecane:
100-150 g masla
0,5 l mleka
0,2 litra(bo szwedzi mierza wszystko na litry y dlitry) cukru
50 g swiezych drozdzy
Szczypta soli
800-850 g maki

Na nadzienie
150 g bardzo bardzo miekkiego masla plus 2 lyzeczki cynamonu

Nadzienie cytrynowe
150g bardzo bardzo miekkiego masla plus sok z polowy cytryny

Trzeba je poprostu skladniki ze soba polaczyc i takim nadzieniem posmarowac plat ciasta przed jego zrolowaniem.

Jak Patrycja Kowalik napisała są to szwedzkie bułki – kanelbullar – że względu na bliskość Norwegii i Danii!- też są tam popularne – odsyłam do bloga Karoliny Johansson. Hemma hos Johansson – tam Karolina wyczerpująco wyjaśnia ich historię. Dniem kanelbulle jest 4 października